"Vernost": Čovek je čoveku... pas

"Vernost" (Le fidele) je priča koja prati razvoj ljubavne veze između Džidžija, člana gangsterske bande koji se predstavlja kao biznismen u domenu automobila i Bibi, devojke koja se profesionalno bavi trkama, iz porodice višeg staleža.

Upozorenje: Spoiler alert

Podeli
Printscreen Facebook/Pathe
Printscreen Facebook/Pathe

"Vernost" (Le Fidele / Racer and the jailbird)

Zemlja: Belgija, Francuska, Holandija 2017
Režija: Michaël R. Roskam
Scenario: Thomas Bidegain, Noé Debre, Michaël R. Roskam
Uloge: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Eric De Staercke
Ocena: 7/10

Piše: Ana Mitrović, studentkinja treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Film nudi prikaz članova određene bande u Briselu, na jedan vrlo autentičan način, bez stereotipa. Priča je pozicionirana tako da se odnosi među likovima razvijaju, ali radnja povremeno stagnira, ciklično ponavljajući situacije,koje su već viđene i time smanjuje napetost koja je mogla biti bolje izbalansirana.

Likovi su autentični i stvarni i ono što je najvažnije nisu prikazani spolja već iznutra, ali su situacije u kojima se nalaze nedovoljno snažne da ih podstaknu da iz njih ispliva baš sve što ih čini.

Tema sama po sebi je aktuelna i provokativna i svakako budi radoznalost ali nije u potpunosti obrađena do kraja na način koji njen potencijal to nudi.

Džidži je u potrazi za ljubavlju, rastrzan između posla kojim se bavi i ljubavi prema Bibi, dok ona potpuno otvoreno bez zadrške gradi sa njim emotivnu vezu ne znajući čime se on tačno bavi, što se dalje razvija sa pitanjem da li sve greške koje napravimo jednom svakako dođu na naplatu i kada je potrebno postaviti granicu i napraviti izbor, jer nekada nije moguće da baš sve držimo pod kontrolom.

Ovo je priča o iskušenju o težnjama i strahovima, o koracima i greškama koje se ispostavljaju kao kobne.

Pročitajte još:

Žanrovski Vernost predstavlja neku vrstu moderne tragedije, u kojoj glavni junak snosi posledice za svoje postupke, ali kako to najčešće biva, na najbolniji način, preko stradanja nevinih, a njemu bitnih osoba. Važan segment čini i Džidžijev odnos prema psima, koji se od detinjstva ne menja sve do momenta kada biva ponovo suočen sa svojim strahom i zatvoren u kavez za pse, sa jačim motivom da se spasi.

Bibi je žrtva sopstvene emocije i uverenja, a verna izgrađenom odnosu sa Džidžijem sa kojim se stopila, strada, nakon što uspeva da ga spasi, a spašava ga svojom smrću, dok Džidži pokušava da ostane jednako veran njihovoj ljubavi i svom dosadašnjem načinu života.

Psi u filmu simbolizuju jednako i vernost i unutrašnji strah glavnog junaka koji postaje snažniji od svih spoljašnjih uticaja uključujući i ljubav i jednako se tiče svakoga ko se bar jednom u životu našao u zamci sopstvenih izbora i prinuđenosti da donese pravu odluku.

Film donosi gorku i pesimističnu sliku sadašnjosti i autentičan ljudski strah i patnju, koja nastaje kada se izgubimo između sosptvenih strahova, iskušenja i želja, sa neizvesnošću šta je ono što budućnost može da donese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu