Sumerska sajberpank priča poljske nobelovke Olge Tokarčuk

Sumeri su bili drevni narod koji je u četvrtom milenijumu pre naše ere nastanjivao plodno tle sliva Tigra i Eufrata, teritoriju koju danas zauzima ono što je danas ostalo od Iraka. Arheološka iskopavanja koja su nam polako otkrivala ovu drevnu civilizaciju započeta su 1889. godine. Čitav međunarodni tim arheologa radio je na ovim iskopinama više od jedne decenije.

Pošaljite komentar
  1. Леп🥰
    (Марк, 20. maj 2021 16:23)

    # Link komentara

  2. @singrrr

    Ne bih se bas slozio sa tobom oko ovoga da dolazi do "sumraka" boginja u grckoj mitologiji. Grci su itekako postovani boginje: Atina je, kao zastitnica hrabrih i mudrih ljudi, bila mnogo slavljenija od, recimo, Aresa koji je prikazivan kao obican krvolocni siledzija; Hera je bila snazna boginja sa cvrstim karakterom kojoj nekada ni Zevs nije smeo da prkosi; Artemida je bila nepokolebljiva zastitnica suma koja se svirepo svetila onima koji ubijaju zivotinje bez njene dozvole. Jedino je Afrodita bila malo promiskuitetna, ali njoj se moze oprostiti.

    Sa ostatkom komentara se slazem u potpunosti.
    (Ser Kokeza od FSS-a, 20. maj 2021 15:04)

    # Link komentara

  3. "Ko je Inana? U kasnijim vremenima bila je poznata i kao Ištar, Asoret ili kao Afrodita...Inana je bila boginja svega i svačega - ljubavi, lepote, seksualne požude, plodnosti, ali i znanja, mudrosti, rata i borbe."

    Ovo bi znacilo kako je Ishtar, ustvari Venera.
    Medjutim, svi bogovi sumerskog panteona predstavljaju sazvezdja.
    Ni Ishtar nije izuzetak, samo je pitanje koje sazvezdje ona predstavlja.

    Kao Ishtar-Inanna i sestra Ereshkigal, imamo kod egipcana Hathor i Sekhmet, kravu i lavicu. To je drevni motiv borbe lava i bika. Iako su lav i devica prolecna sazvezdja, a bik zimsko kod nas, kod Sumera i Egipcana to nije slucaj. Lav kod njih simbolizuje jesen, a bik prolece-leto.
    Kada se Hathor pretvara u ljutu lavicu Sekhmet, koja sve spaljuje, to znaci da dolazi do helijakalnog izlazka zvezde Sirijus.
    Helijakalni izlazak zvezde Sirijus pada na Svetog Iliju, sto nije slucajnost, i Sirijus tada dodaje svoju snagu Suncu koje przi- pasje vrucine u Egiptu (Sirijus-pas-nekada krava Hathor).

    Kada Inanna silazi u podzemlje, to znaci kako odredjeno sazvezdje putuje ka jugu, nestaje ispod horizonta na nekoliko meseci, u njenom slucaju 7 meseci. Ona sa sebe svlaci sedam predmeta i ostaje gola.
    Kao u mnogim mitovima sirom sveta tada nastaje tama na zemlji i zemlja postaje neplodna, jer je Inanna- kako su je Nordijci zvali Ostara-prolece, sisla u podzemni svet.

    Inana je Devica a osmokraka zvezda pored nje je Venera.
    (thot, 20. maj 2021 14:23)

    # Link komentara

  4. Hvala na ovom članku. Takvih stvari bi trebalo da bude i više.
    (Jela, 20. maj 2021 11:18)

    # Link komentara

  5. fenomenalan tekst! sumrak zenskih bogova vidi se kasnije i u grckoj mitologiji, da bi sve zavrsilo u trema monoteistickim religijama: judaizmu, hriscanstvu i islamu. u hriscanstvu napr. bog stvori sve iz nicega, samo zenu mora naknadno od Adamovog rebra, kako mu eto ne bi bilo dosadno?!
    (singrrr!, 20. maj 2021 09:49)

    # Link komentara