Kako je Stanislav Krakov od heroja postao saradnik okupatora

Nakon aneksije Bosne i Hercegovine tada trinaestogodišnji dečačić Stanislav, sin Sigismunda Krakova, potomka poljskih plemića, i Perside, sestre Milana Nedića, upisao se u Dobrovoljački korpus kao bolničar u slučaju rata sa Austrougarskom. Bio je ubeđen da mora "da bude tamo gde rat svakog časa može da otpočne".

Pošaljite komentar
  1. Koliko je meni poznato komunisti su po svaku cenu hteli ds ga pomiluju. On je to sa gnusanjem odbio i izasao iz zemlje 1944. Znam i da su ga temeljno opljackali posto je on bio jedsn od bogatijih u Srbiji. Govorilo se da je pljacku predvodio mili nam Peko koji pociva na srpskom groblju sa muslimanskim obelezjima...Slava i hvala velikom Stanislavu!
    (Nalvpera, 15. maj 2022 13:33)

    # Link komentara

  2. По мени је Краков једна врло интересантна и контроверзна личност. Његова књижевност је заиста јединствена. Када читате његове романе имате утисак као да сте и сами присутни догађајима који се описују и стварно сматрам да је Краков "писац коме смо ускратили лет". Међутим, као личност је још интересантнији и његов животни пут може доста тога да нас научи, пре свега да у кључним фазама живота добро размислимо пре него што одаберемо политичко-друштвену идеологију коју желимо да подржимо, јер историја све бележи, а Краков је на жалост "човек који је појео своју СЛАВНУ прошлост".
    (А, 23. april 2021 17:09)

    # Link komentara

  3. @мм Svako na svetu bira pisce koje će da čita posle obavezne školske lektire.
    Stanislav Krakov nije za čitanje ako je ljotićevac.Nacisti su odgovorni za Ja-
    senovac(krvati su izvođači "radova"),Kragujevac,Jadovno,...A on je bio uz njih.
    To je kao kad bi žena koja obožava monstrume i ubice,pisala putopisne reportaže
    sa Balija.Lep je Bali,ali ...pisac je "pukao ka moralna individua".
    (a, 23. april 2021 12:22)

    # Link komentara

  4. Veliki heroj i patriota a nadasve intelektualac . Srbija je nekako morala da prezivi u ratu velikih koji su nas mleli bez milosti . On se zrtvovao a nije bio ni fasista ni dousnik policije .To je komunisticki dodatak njegovoj biografiji da bi se oblatio a oni opravdali crveni teror .Englezi nas uvukose u rat ibacise nas pod zahuktalu lokomotivu . Oslobodioci unistise elitu i do dan danas ne mozemo da se razaberemo .
    (Milan, 23. april 2021 11:44)

    # Link komentara

  5. Гледајући Кракова чини се да постоје две готово неспојиве личности... али само из перспективе "југословена". Човек који је видео цео спекат хорора рата тако млад и очито био против тог лудила, несумњиво је да ће у следећем учинити све да спречи било какво крвопролиће, макар то значило и сарадњу са окупатором. Исто тако мислим да је Краков видео већу претњу од комуниста него од нациста.

    Када се осврнемо и погледамо крвав траг од оног времена до данас, наш је изгледа поприлично велики за овако малу земљу, а ондашње државе, нацистичке сараднице, су данашњи ослободиоци и борци за правду. Ах, та иронија!
    (Мандрак, 23. april 2021 11:17)

    # Link komentara

  6. Da se o životu Stanislava Krakova snimi serija većina ne bi mogla da poveruje šta je sve taj vanvremenski čovek preživeo i kakava je to karakter bio. Svesti ga samo na saradnika okupatora je tužno i predstavlja ono što je problem kod nas - izbegavanje da se suočimo sa prošlošću. Krakov nije bio fašista ali jeste bio blizak sa Nedićem i Ljotićem, kroz rodbinske odnose pre svega, a delili su i stav prema komunizmu. Bilo kakvu saradnju sa okupatorom ne treba praštati tek tako, ali treba videti zašto je jedan takav patriota zauzeo takvu poziciju za vreme okupacije.
    Inače pred kraj rata mu je odstrane komunističkog pokreta otpora nuđeno da pređe u partizane jer i njima pomagao i među njima imao prijatelje koji su mu bezpogovorno verovali. Oni su ga i obavestili da mora da beži iz zemlje jer će biti likvidiran po kratkom postupku kao saradnik okupatora.
    Lako je suduti sa računara ali trebamo se portuditi da razumemo šta se to sve dešavalo sa ljudima u tim zlim vremenima.
    A Krakova treba čitati svakako i što reče jedan od komentatora "Život čoveka na Balkanau" je za lektiru.
    (Ilija, 23. april 2021 09:53)

    # Link komentara

  7. Da li je moguće da se jedan takav fanatičan rodoljub i heroj transformisao u kvislinga? Ili je možda video šta se iza brda valja i shvatio da je komunizam veće zlo od okupacije. Komunistički ustanak 1941. je biološki ugrozio srpski narod. Komunisti su vešto manipulisali slobodarskim osećanjima naroda koji nije shvatao jačinu protivnika. Ono čuveno Dražino “nije vreme” radi koga su ga napadali je bilo logično razmišljanje školovanog oficira. Ni Nedić, ni Ljotić, ni Krakov nisu mrzeli srpski narod - samo su se na svoj način borili za njegovo preživljavanje. Da ljotićevci nisu napadali ustanike, to bi radili Nemci. Jedina je razlika da za poginulog ljotićevca nije streljano 100 Srba, a za poginulog Nemca jeste.
    (Zok1, 23. april 2021 04:10)

    # Link komentara

  8. (Милан, 22. april 2021 23:34)

    Ukratko - u normalnim državama prethodne zasluge mogu samo da spasu glavu, i to ako su zasluge pozamašne. Od presude i zatvora zbog kasnijih nepočinstava - ne mogu.

    A što se Krakova tiče, na pitanje iz naslova dat je odgovor već u prvoj rečenici - "sestre Milana Nedića"
    (John, 23. april 2021 04:02)

    # Link komentara

  9. Goran@И Филип Петен је због заслуга у првом светском рату у Француској сматран за хероја.После другог светског рата,је због колаборације са нацистима осуђен на смртну казну.Захваљујући Де Голу казна је преиначена у доживотни затвор.
    (Милан, 22. april 2021 23:34)

    # Link komentara

  10. Bio uz naciste,ljotićevac,izdanik,... i treba da ga čitam ?Pa šta god da je
    napisao,bezvredno je.Svojim delima je pokazao da se radi o beskičmenjaku.
    (a)

    Грешиш дечко. Прочитај "Живот човека на Балкану". Краков је (иако Пољак по оцу) био фанатични родољуб. До те мере да се то граничило са лудилом. Ја сам се чак питао шта му је то требало да се прикључи српској војсци још ка 17-огодишњак! Човек је имао живот пун авантура и узбуђења, он је једна несвакидашња личност. Он је био Србин до последње капи крви, до атома. Комунисти су били анационални, није их занимала Србија нити српски интереси, тражили су апсолутну власт на што је могуће већој територији, били су наднационални што се на крају испоставило као погубна утопија. Ово се косило са идеалима које је гајио Краков - апсолутни Србин који је гледао само Србију и њене интересе. У поменутој књизи интересантан је рецимо његов осврт на Хрвате и њихов менталитет у шта је имао прилике да стекне увид када је као официр победничке српске војске после Првог светског рата ушао у Загреб да спречи тамошње немире и демонстрације. Прво прочитај па онда суди. Не буди слеп и својеглав.
    (мм, 22. april 2021 23:14)

    # Link komentara

  11. I ovo.

    Koga komunisticko-demokratska klika najvise i najgrdje blati- taj je najbolji medju nama.
    (ime, 22. april 2021 21:16)

    # Link komentara

  12. @Igor, 22. april 2021 12:36 & @a, 22. april 2021 11:48
    Tipična levičarska holier-than-thou uobraženost, koju su aktualne nazovi progresivne snage - Čitaj SJW škvadra, cancel culture slučajevi za posmatranje i ini. - dovele do logičnog - Ili bi podjednako dobro, ako ne i bolje bilo reći nelogičnog? - ekstrema. Sjajno, zaista sjajno. FFS, zar su nečija ubeđenja zaista bitna kod pristupa nekom delu? I Mayakovsky je bio prilično fanatični Bolshevik, pa to ne znači da treba bojkotovati njegova dela. Ezra Pound je bio prilično ekstreman fašista, ali i jedan od najboljih pesnika XX veka CE. Allen Ginsberg je po nekim podacima bio pedofil - Nepotvrđeno, ali jeste u jednom periodu aktivno podržavao NAMBLA. - ali to nipošto ne znači da treba bojkotovati njegovo delo. Stari, dobri Gabriele D'Annunzio je bio (proto)fašista. Znači li to da njegova dela trebaju biti zabranjena? Hell no.
    To samo kod vas prolazi No, self-delusion - A taj levičarski stav o moralnoj superiornosti u odnosu na sve ostale, je ništa drugo do self-delusion. - je ozbiljan psihološki problem. Naročito kada je na kolektivnom nivou. Quite frightening, that. Niko vam ne brani pravo da ne čitate ovo i slična dela, ali bar imajte cojones navesti pravi razlog - da je problem u vama, da su vaša arogantna, holier-than-thou narav i politička ostrašćenost problem i prepreka.

    *Nadam se da će komentar biti objavljen, u celosti.
    (Low Key Lyesmith, 22. april 2021 18:05)

    # Link komentara

  13. Ko voli da cita o srpskoj istoriji iz prve polovine proslog veka, dela Stanislava Krakova su od izuzetne vrednosti, pisane jako kvalitetno, drza paznju od korica do korica.

    Nacin na koji je ispljuvan od strane komunista svakako ga stavlja na crnu listu pisaca svih onih koji do dana danasnjeg nisu uspeli da se iscupaju iz kandzi komunisticke (ujedno i antisrpske) propagande.

    Procitao sam 4 knjige od njega do sada, za svaku pohvalu su. "Zivot coveka na Balkanu" bi trebalo da udje u obaveznu skolsku lektiru.
    (Radovan, 22. april 2021 15:00)

    # Link komentara

  14. Divan članak o neverovatnom čoveku, hvala vam...
    (Đorđe, 22. april 2021 14:21)

    # Link komentara

  15. Nešto mi ovoj priči ne pije vodu,čovek koji je u prvom svetskom ratu, napravio takve herojske podvige, koji je ratovao protiv austrougara i nemaca i koji je jedva ostao živ posle tolikih ranjavanja, sad odjednom promeni mišljenje pred drugi svetski rat i postane njihov miljenik saradnik?
    Nešto mi tu debelo smrdi, pre će biti da se nikako nije slagao sa komunistima, verujem da ih je prezirao iz dna duše,a ovi su naravno po njegovom odlasku iz zemlje jedva čekali da ga nacrne i predstave fašistom, nije naravno jedini i mnogi drugi patriotski orijentisani Srbi su ili stradali ili poslati na goli otok ili su misteriozno nestali ,samo ako su na bilo koji način kritikovali komunizam za vreme i posle drugog svetskog rata...
    O njegovoj biografiji koju su napisali komunisti i predstavili je na ovakav način,ne verujem ni jednu jedinu reč !
    (Goran, 22. april 2021 13:44)

    # Link komentara

  16. Genije.Krakov!!!
    (Komšija Mile, 22. april 2021 13:23)

    # Link komentara

  17. Fantastična dela, kritična prema svakoj tadašnjoj politici i vlasti, ali vrlo obektivna i fokusirana na običnog čoveka i njegov život u postotomanskom periodu. Njegovi putopisi po Staroj Srbiji (Makedoniji i Kosovu) su nenadmašan istorisjki izvor etnologije, manastirske i gradske arhitekture i običaja iz onog vremena.
    (jaklo, 22. april 2021 13:20)

    # Link komentara

  18. Nisam citao clanak... citao sam “Zivot coveka na Balkanu” od Krakova.
    Prvi svetski rat, Kajmakcalan, Albanci, Austrougari, Bugari, probijanje Solunskog fronta, oslobadjanje svakog grada i sela... do Istre.

    Dotanute su i istorijske licnosti sa kojima je Krakov bio u neposrednom kontaktu i komunikaciji, takodje i desavanja u miru... sve pomenuto iz prve ruke. Zivo, autenticno, istinito.

    Od coveka koji je 17 puta ranjavan i 18 puta odlikovan stranim i domacim odlikovanjima.
    Obavezno procitati njegovu biografiju. Imamo toliko znamenitih licnosti koje je komunisticko-demokratska istoriografija izbrisala iz secanja...

    Uzivao sam citajuci, i ponovicu. Slican Milanu Rakicu ili Crnjanskom. Kako je govorio, tako je i delao. Aristokrata pojavom i svojim delima.

    Naklon i postovanje.
    (ime, 22. april 2021 13:15)

    # Link komentara

  19. Комунистичка пропаганда и даље вршља Србијом, ни не чуди, погледајте само називе улица и институција у било ком месту, као да је 1951. година, а не 2021. Док се великани преткомунистичке, традиционалне Србије, опањкавају и гурају у заборав.
    (црвенаокупација, 22. april 2021 12:58)

    # Link komentara

  20. Može i gore.
    Bar nije bio uz ustaše ili prikrio njihova zlodela.
    (Рoki, 22. april 2021 12:56)

    # Link komentara

  21. Dakle, profasisticka, po uzorima italijanske i nemacke propagande, proza u knjizarama?
    (Igor, 22. april 2021 12:36)

    # Link komentara

  22. Bio uz naciste,ljotićevac,izdanik,... i treba da ga čitam ?Pa šta god da je
    napisao,bezvredno je.Svojim delima je pokazao da se radi o beskičmenjaku.
    (a, 22. april 2021 11:48)

    # Link komentara

  23. sada kada je od zlih komunista opanjkani krakov rehabilitovan, da li će naslednici podneti zahtev za restituciju imovine?
    (camo pitam, 22. april 2021 11:21)

    # Link komentara

  24. @U prvo vreme se skrivao po šumama Austrije, da bi se na kraju skrasio u Francuskoj gde se do kraja života bavio antijugoslovenskom propagandom.

    Bilo bi zanimljivo objaviti i tu njegovu "antijugoslovensku propagandu". Francuska bas nije puno bastinila "fasiste" i davala im uhljebljenje posle II sv. rata, tako da prica o fasistickom Zboru, ne pije vise vodu 2021. godine. Ima tu malo vise nijansi od klasicne komunisticke propagande kojoj smo bili izlozeni 50 i vise godina.
    (Jovan, 22. april 2021 11:18)

    # Link komentara