1. Postoje i dobre i jako loše stvari koje su komunisti radili, ovi spomenici su umetnost,simbol otpora i borbe, a ono što su ostavili u stambenoj arhitekturi e za to treba da robijaju, naravno što se tiče estetike i lepote. Soc priča.
    (Yellowmoon, 5. april 2020 11:50)

    # Link komentara

  2. Molim gledaoce farme i parova da ne komentarišu teme poput umetnosti. Narocito brutalizma, za koji evidentno nisu ni culi do ovog clanka, a koji predstavlja prodor skoro ne baš po obimu i trajanju jednak Renesansi, ali po znacaju za period polovine XX veka svakako da.
    Još nešto: ovi spomenici ce biti turisticke znamenosti regiona i u narednih nekoliko stotina godina, ljudi ce dolaziti iskljucivo zbog toga, mislite o tome.
    (milan, 3. april 2020 22:22)

    # Link komentara

  3. U betonu otelotvorena boleština i jezivo svedočanstvo o totalitarnom i koleltivističkom mentalitetu većine skulptora i, posebno, arhitekata, instinktivnih socijalnih inženjera, za koje je dvadeseti vek, za normalne i slobodoljubive ljude najcrnje i najtragičnije stoleće u istoriji, od koga se tek poslednjih deceniju-dve polako. oporavljamo i vraćamo na normalu, iz stalne pokušaje oživljavanja kolektivistocke i etatističke kuge, bio raj, jer su im diktatori i masovni zločinci dali mogućnost da se iživljavaju nad ljudima i sprovode svoje gnusne snove o socijalnom inženjeringu, nadgledanju, kontroli i prinudi ugrađenim već u ambijent i strukturu gradova i građevina. Hvala bogu da većina ovoga propada, i da od mnogih spomenika kolektivnog ludila koji još ruže nevinu prirodu uskoro neće ostati ništa, dosta je što se još decenije nećemo osloboditi ogavne brutalistočke arhitekture koja je tokom pola veka komunističke diktature unakazila većinu ex-jugoslovenskih gradova. O štetama na kulturi i moralu i da ne govorim, one su nažalost fatalne i nepopravljive.
    (EU Citizen, 3. april 2020 18:40)

    # Link komentara

  4. Од овог правца лепше су пећине и сојенице из праисторије. Шта је лепше, неокласичне или сецесијске грађевине средње Европе или ови бетонски монструми?
    (Куп је битан, 3. april 2020 14:00)

    # Link komentara

  5. Jako dobro. Meni su ovi spomenici super!
    (Marko, 3. april 2020 09:41)

    # Link komentara

  6. Mogla je malo efekata da ubaci, neki filter, malo bar da doradi slike na šta liči ovako sirovo. S druge strane, sviđa mi se što je eliminisala potpuno prirodu koja doprinosi impresivnosti spomenika.

    ...
    (Nikola S, 2. april 2020 20:45)

    # Link komentara

  7. Vaistinu divno izgledaju a sa svetlosnim instalacijama još impozantnije.

    Na sreću pojedinih komentatora koji nipodaštavaju spomenike, ovakva dela i nisu pravljena tada za ovakvu već za jednu mnogo drugačiju budućnost.

    Na moju žalost ja ne živim u svojoj i takvoj budućnosti već u njihovoj i ovakvoj sadašnjosti, ali se nadam da bar oni uživaju u njoj.
    (Deda Rale, 2. april 2020 20:31)

    # Link komentara

  8. Primer kako radnički mozak zamišlja umetnos'
    (u broOoOonzi, 2. april 2020 20:03)

    # Link komentara

  9. Brutalizam je najbolesniji period u arhitekturi. Ne postoji ništa odvratnije.
    (Marko, 2. april 2020 19:46)

    # Link komentara

  10. spomenici su fenomenalni
    (genijalac, 2. april 2020 19:45)

    # Link komentara

  11. ruganje žrtvama. ko da nisu mogli podići normalne spomenike...
    (brutalac, 2. april 2020 19:11)

    # Link komentara

  12. Nedostatak maste. I novca, najcesce. I hrabrosti da se odstupi od socrealizma. Armiran beton i to je to. Ko ce da se drnda s mermerom, to je sporo i skupo. I onda to nazoves novim pravcem u arhitekturi...
    (shakal, 2. april 2020 18:55)

    # Link komentara

  13. Vau, svaka cast....
    (s, 2. april 2020 18:35)

    # Link komentara

  14. Spomenici ko za Pokemon da su dizajnirani.
    (Realno, 2. april 2020 18:23)

    # Link komentara