Vodimo vas na put kroz "Začaranu šumu"

Novi film reditelja Roba Maršala, ekranizacija čuvenog brodvejskog mjuzikla "Začarana šuma" (Into the Woods), od 15. januara prikazuje se u bioskopima širom Srbije.

Podeli

„Začarana šuma“ je moderna verzija voljenih bajki braće Grim, sa isprepletenim zapletima nekoliko priča koja istražuje posledice želja i misija glavnih likova. Duhoviti i emotivni mjuzikl prati dobro poznate priče o Pepeljugi (Ana Kendrik), Crvenkapi (Lila Kroford), Džeku i magičnom pasulju (Danijel Hatlston) i Zlatokosi (Mekenzi Mozi), a sve su one povezane originalnom pričom koja se vrti oko pekara i njegove žene (Džejms Korden i Emili Blant), kao i njihove želje da osnuje porodicu zbog čega posećuju vešticu (Meril Strip) koja je bacila kletvu na njih.

Rob Maršal, talentovani reditelj koji stoji iza Oskarom nagrađenog mjuzikla „Čikago“ i Diznijevog filma „Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama“, režira ovaj film koji je zasnovan na originalnom, Tonijem nagrađenom mjuziklu Džejmsa Lapina.

Pre dvanaest godina, posle fenomenalnog uspeha filmske adaptacije brodvejskog mjuzikla „Čikago“ (koji je osvojio šest nagrada Oskar, uključujući i onaj za najbolji film), Rob Maršal je seo sa Stivenom Sondhajmom i izrazio želju da snimi filmsku verziju jedne od njegovih najuspešnijih predstava, „Začarane šume“.

Maršal i njegov producentski partner Džon DeLuka dugo su bili fanovi Sondhajmovog i Džejms Lapinovog najpoznatijeg mjuzikla još od premijere na Brodveju 1987. Kad opisuje ovo delo, Maršal kaže: „Priča tako lako povezuje Sondhajmovu emotivnu, duhovitu i genijalnu muziku sa Lapinovom bogatom i zamršenom knjigom, koja predstavlja modernu verziju nekoliko voljenih bajki. Zabavna je, ali istražuje i neke kompleksne teme poput posledica želja, odnosa roditelja i dece, pohlepe, ambicije, gubitka i možda najvažnije, bezuslovnu ljubav i moć ljudskog duha.“

Godine 2011, na obeležavanje 10 godina od terorističkog napada 9. septembra, Maršal je slušao obraćanje predsednika Obame porodicama žrtava. U želji da ih uteši, Obama je rekao: „Niste sami... Niko nije sam.“ Ta rečenica „Niko nije sam“, koja je takođe jedna od najdirljivijih i upečatljivih pesama iz „Začarane šume“, pogodila je Maršala i tad je shvatio da je došlo vreme da konačno oživi ovaj voljeni mjuzikl na velikom platnu.

Za Sondhajma pesma „No one is alone“ napisana je kao društvena pesma. „Verujem da je Artur Ving Pinero rekao da kad pišeš predstavu treba da kažeš publici šta ćeš da uradiš, onda to uradiš i zatim im kažeš šta si uradio. Tako dobijete kompletan paket“, objašnjava on. „Svi smo mi povezani na neki način i svi smo odgovorni za tuđe postupke. U to čvrsto verujem i to je nešto o čemu vredi pisati.“

„Začarana šuma“ je savremena verzija klasičnih bajki, i pošto priča ima nekoliko glavnih junaka, s obzirom na veličinu uloga i isprepletenih priča, ovo je zaista ansambl ekipa glumaca. Na sreću filmadžija, nije manjkao broj talentovanih glumaca koji su želeli da učestvuju u ovom projektu.

Meril Strip, koja je poslednjeg Oskara osvojila za ulogu Margaret Tačer, prva je pozvana da glumi u ovom filmu. Glumica, koja je u prošlosti odbijala slične uloge, prevazišla je svoje predrasude i prihvatila ulogu veštice koja žudi za lepotom i društvom. Govoreći o tome po čemu se ova veštica razlikuje od drugih, ona kaže: „Predomislila sam se jer je ova veštica prilično drugačija. Prvo, ona se transformiše. Suština njenog postojanja je da razbije kletvu koja je bačena na nju; ona će pokrenuti razne situacije i dovesti do dramatičnih promena u svačijem životu.“

U „Začaranoj šumi“, Pepeljuga, koja žudi da ode na kraljev festival, mnogo je modernija, komplikovanija i nesavršenija od lika koji publika najbolje poznaje. Ana Kendrik, koja je igrala u filmovima „Pitch Perfect“ i „U vazduhu“ i koja je dobila ulogu Pepeljuge, bila je privučena njoj jer se razlikuje od arhetipskog prikaza ove ličnosti iz bajke.

„Kod ove Pepeljuge je jedinstveno to što priča potiče iz verzije braće Grim, u kojoj drvo i majčin grob daruju njoj haljinu i cipelice koje će nositi na festival,“ kaže ona. „Na neki način, ona ima pristup magiji kad joj je potrebna“, tvrdi glumica. „Ono što se dešava posle udaje za princa je najzanimljivije. Pepeljuga počinje da odbija ono što je mislila da želi, čime zapravo priznaje da je pogrešila. Nije ni ona bezgrešna žrtva; ona mora da prihvati činjenicu da je želela nešto toliko mnogo, a da nije ni razmislila o tome šta joj stvarno treba.“

Kad je Maršal ponudio Džoniju Depu da oživi ulogu zločestog vuka, glumac je brzo prihvatio. Pošto je već sarađivao s njim na filmu „Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama“, Dep zna da ima sličan senzibilitet s njim i kaže: „Snimao bih i telefonski imenik da mi Rob zatraži. On je fantastičan.“

Film „Začarana šuma“ na repertoare domaćih bioskopa stiže 15. januara, a posetioci B92 sajta upravo imaju priliku da osvoje karte za projekciju filma 15. januara u bioskopu Cineplexx Ušće u 20.15h.

Za vas imamo 3x2 karte koje možete dobiti tako što ćete se prijaviti na karte@b92.net, ostavite ime i prezime i broj kontakt telefona, a u subjektu poruke obavezno upišite ZAČARANA ŠUMA.

Dobitnici će biti obavešteni putem mejla, a karte se preuzimaju na blagajni bioskopa pola sata pre početka projekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Kultura

Vodimo vas na predstavu "Niko"

Pozorišna predstava „Niko“ u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, inspirisana tekstom „Nico – Sphinx of Ice“ Vernera Friča, premijerno će biti prikazana i pred beogradskom publikom, 3. decembra u 20 časova Mikser House-u.

Pozorište sreda 3.12. 11:47 Komentara: 0

Oskar Mulero: Plesna muzika je vrlo ciklična stvar

Pre nastupa u beogradskom "tehno hramu", klubu Drugstore, španski tehno “inkvizitor”, multitalentovani elektronski umetnik i vlasnik nekoliko etiketa, Oscar Mulero, pričao je o svom novijem radu, audiovizuelnom projektu Biolive, tehnu u Španiji, kao i o svojoj viziji elektronske muzičke scene.

četvrtak 27.11. 09:02 Komentara: 1

"Spomenik Majklu Džeksonu" u bioskopima

Filma "Spomenik Majklu Džeksonu" reditelja Darka Lungulova na redovnim je bioskopskim repertoarima širom Srbije, a posetioci sajta koji neće biti na premijeri imaju šansu da osvoje karte za projekciju u sredu, 5. novembra u 20:30h u Cineplexx Delta City-ju.

Film/TV ponedeljak 3.11. 10:38 Komentara: 6

Belgrade Banging u subotu dovodi svetske DJ zvezde

Ostalo je još 5 dana do dugo najavljivanog spektakla elektronske dance muzike (EDM)! Belgrade Banging Birthday powered by Jägermeister, koji će se održati u subotu 25.oktobra u Mikser House-u, biće mesto okupljanja i ujedinjavanja svih ljubitelja ovog muzičkog pravca i onih koji to žele da postanu.

Muzika ponedeljak 20.10. 13:53 Komentara: 2

Džoan Baez u subotu nastupa u Beogradu

Američka folk legenda Džoan Baez privodi svoju veliku svetsku turneju kraju. Pretposlednja stanica na kojoj će se zaustaviti je Beograd, gde nastupa 18. oktobra u velikoj sali Doma sindikata, sa početkom u 20 časova.

Muzika petak 17.10. 10:10 Komentara: 7

Premijera Finčerovog filma "Iščezla"

Ekranizaciju hit romana „Iščezla“ publika u Srbiji moći će da vidi u bioskopima od 2. oktobra. Glavne uloge u bračnoj krimi i psiho drami igraju Ben Aflek i Rozamund Pajk. Kultni američki reditelj Dejvid Finčer na veliko platno je preneo priču o bračnom paru i misteriji koja obavija nestanak supruge.

Film/TV utorak 30.09. 14:30 Komentara: 1

B92 vas poziva na druženje sa Si Lo Grinom

Prvog dana ovogodišnjeg 12. Belgrade Beer Festa, koji će se održati od 13. do 17. avgusta, nastupiće velika američka muzička zvezda Si Lo Grin. Dvoje srećnih fanova imaće priliku da se u sredu upoznaju i druže s Grinom, a od vas se očekuje mninimalni trud.

Muzika ponedeljak 11.08. 10:51 Komentara: 2
strana 1 od 17 idi na stranu