Vučić za Rojters: Priština mora da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs.
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu KiM su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

"Svi Srbi na severu smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To je realnost", rekao je Vučić u intervjuu za Rojters. On je ukazao da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani koja je optužila Beograd za mešanje u izborni proces na severu KiM, Vučić je rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju". On je poručio da predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

"Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje", rekao je Vučić. Predsednik je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti "jer to mnogo košta".

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona "Rafal", kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem. Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu