Peskov o nuklearnom oružju: Spremni smo

Rusija je spremna za dijalog sa SAD o nuklearnom naoružanju, ali je prvo potrebno saznati kako će Vašington da formuliše svoj predlog na ovu temu.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nakon što je upitan da prokomentariše američku spremnost na dijalog o START-u bez prethodnih uslova.

"To je važna i pozitivna izjava gospodina Salivana (savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena). Razume se da računamo na to da će ona biti potkrepljena de fakto koracima preko diplomatskih kanala, a tek onda ćemo moći da razgovaramo. Rusija je otvorena za dijalog, ali je potrebno shvatiti i kako je formulisan predlog. Kada je reč o tako osetljivim pitanjima, teško je orijentisati se na medijske natpise, a posebno u ovakvim uslovima kada prolazimo kroz do sada najveći deficit međusobnog poverenja", reako je Peskov.

On se osvrnuo i na posetu specijalnog izaslanika Vatikana Matea Zupija, za kojeg je rečeno da danas odlazi u Ukrajinu kako bi pomogao rešavanju sukoba Moskve i Kijeva. Rekao je da za sada nema informacije da će se predsednik Rusije Vladimir Putin susresti sa njim, ali da će javnost biti obaveštena ukoliko dođe do promene.

Portparol Kremlja se dotakao i odluka koje su donete juče nakon sednice OPEK+ i tom prilikom poručio da će Moskva nastaviti da ispunjava svoje obaveze jer se radi o veoma važnoj organizaciji koja doprinosi stabilizaciji energetskog tržišta. Poslednja sednica OPEK+, podsetimo, završena je odlukom da će obim proizvodnje nafte tokom sledeće godine biti smanjen za 1,4 miliona barela dnevno.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu