Orbanovi hvalospevi Erdoganu: "Kao udah svežeg vazduha..."

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan mogao bi da bude posrednik u rešavanju ukrajinskog sukoba, kao prilikom zaključivanja "prehrambenog sporazuma".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY HUNGARY OUT
Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY HUNGARY OUT

To je izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je naveo da je 3. juna u Ankari prisustvovao inauguraciji Erdogana, koji je pobedio na izborima za predsednika Turske i osvojio novi petogodišnji mandat.

"Bila nam je potrebna pobeda predsednika Erdogana kao udah svežeg vazduha zbog njegove miroljubive pozicije. A nije uspeo da pobedi na dužnosti predsednika bi se našao čovek koji se zalaže za rata, a posledice bi bile nepredvidive. Predsednik Turske ima šansu da bude posrednik između Ukrajinaca i Rusa, kao što je učinio i u vezi s krizom u isporukama žita iz Ukrajine", napisao je Orban na Tviteru.

Mađarski premijer je ranije rekao da će novi Erdoganov mandat imati važan značaj za stabilnost u Evropi i da bi mogao doprineti rešavanju ukrajinske krize.
Prema Orbanovom mišljenju, Erdoganova pobeda obezbeđuje i garancije da će ruski gas i dalje normalno stizati gasovodom "Turski tok" u Mađarsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu