Ništa od dugo najavljivane kontraofanzive? Kijev:"Nemamo oružje"

Ukrajini nedostaje oružje za kontraofanzivu, rekao je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta Volodimira Zelenskog u intervjuu za "Tajms".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ako želite da pokrenete uspešnu kontraofanzivu, potrebno vam je sve što imate na raspolaganju, uključujući artiljeriju, oklopna vozila i tenkove, tako da ih verovatno nemamo dovoljno", rekao je on.

Prema Žovkvi, Zelenski je posetio više zemalja tokom prošlog meseca zbog potrebe da nabavi više oružja.

Zamenik šefa kabineta predsednika je primetio da udari koje izvode Oružane snage Rusije iscrpljuju zalihe raketa PVO, uključujući i američke sisteme "patriot". On je naglasio da Kijevu takođe nedostaju granate za ove PVO sisteme.

Vladimir Zelenski je ranije rekao u intervjuu za "Volstrit džornal" da je Ukrajini potrebno više zapadnog oružja, ali zemlja ne može da čeka na njega "mesecima". Istovremeno je napomenuo da je sada Kijev spreman za kontraofanzivu.

Ukrajinske vlasti su više puta najavljivale kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal je 15. aprila najavio da će se napad dogoditi u bliskoj budućnosti.

Kako je rekao sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Moskva pažljivo prati sve izjave o ovom pitanju i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne operacije.

Istovremeno, vreme ukrajinske kontraofanzive je više puta menjano i nastavlja da se menja. Prema ruskim stručnjacima, to je zbog, prvo, informacionog rata – stalne najave o neminovnoj ofanzivi imaju za cilj da drže Rusiju na ivici – i, drugo, zbog činjenice da Zapad od kijevskih vlasti zahteva brze i pobedničke rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu