Patrijarh Porfirije: "I Srbi imaju pravo da žive u miru"

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije i večeras je u Spomen-hramu Svetog Save služio moleban za mir pred moštima Svetog vladike Nikolaja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Okupljenom vernom narodu koji se i preko celog dana, a naročito večeras, u velikom broju okupio oko svetih moštiju i molio za mir u našem narodu, a posebno na zavetnoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji, duhovni predvodnik pravoslavnih Srba je rekao:

"Prizivamo blagodat Božju da dođe na naš narod na Kosovu i Metohiji, da daruje mir našim ljudima i svim ljudima koji žive tamo, da molitvama Svetog vladike Nikolaja Gospod daruje spoznaju da smo svi jedni drugima potrebni. I dodaću večeras: još apelujemo na one koji imaju silu i moć ovoga sveta u svojim rukama i koji često ne samo utiču na okolnosti i situacije širom zemljinog šara, nego ih i stvaraju i odlučuju kakve će biti, da molitvama Svetog Nikolaja Bog i njima otvori um i srce da razumeju da i mi pravoslavni Srbi na svojoj zemlji imamo dubinsku potrebu, ali osećamo da nam i pripada to pravo, da živimo u miru, da budemo ljudi kojima se neće rušiti domovi, kojima neće paliti letinu, koje neće goniti i nad kojima se neće sprovoditi teror kakav ne postoji nigde danas u Evropi, kojima neće ubijati nedužnu decu i zato proći bez ikakvih ne samo sankcija nego bilo kakve opomene.

Neka Bog da onima koji imaju moć i silu u svojim rukama snage, razumevanja i osećanja potrebe da učine sve što je do njih da što pre na Kosovo i Metohiju dođe mir. Znam da mi pravoslavni Srbi onda kada smo u Hristu i kada živimo verom imamo dovoljno prostora u svojoj duši i u svome srcu za sve i svakog. To smo pokazali bezbroj puta. Možemo ne samo da živimo pored onoga koji je drugi i drugačiji, nego možemo istinski da poštujemo sve što je njegovo i da budemo spremni da živimo u međusobnom razumevanju i opštenju.

Neka Gospod izvede molitvama Svetog Nikolaja svoj blagoslov, blagodat svoju i spusti svoj mir na kosovsko-metohijsku zemlju, na sve ljude koji žive tamo, posebno na našu braću i sestre, ali i na sve nas koji smo ovde sabrani i gde god da živimo. Neka nam da vere, molitve, smirenja, strpljenja i pokajanja, a to znači da nam otvori i um i srce, naše duhovno biće i naše duhovne oči, da u svakom trenutku možemo da znamo šta nam je najbolje činiti, a da je Bogu ugodno. Sveti vladiko Nikolaje, moli Boga za nas!", poručio je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu