Obaveštajci tvrde: SAD spremaju napad u Siriji

SAD uz pomoć militanata pripremaju terorističke napade u Siriji, saopštila je pres-služba Spoljne obaveštajne službe (SVR) Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ BRANDEN BOURQUE /US MARINE COPR
Ilustracija: EPA-EFE/ BRANDEN BOURQUE /US MARINE COPR

SVR dodaje, pozivajući se na saznanja direktora te službe Sergeja Nariškina, da su ti napadi planirani na mestima okupljanja ljudi i na države institucije.

"Kao uobičajeno oruđe prilikom realizacije svojih subverzivnih planova, američke obaveštajne službe ponovo nameravaju da iskoriste islamske ekstremiste koji se sada nazivaju 'umerena opozicija'", navodi se u saopštenju

Prema informacijama SVR, tim "zločinačkim akcijama se upravlja iz američke vojne baze El Tanf" koja se nalazi kod sirijske granice sa Jordanom i Irakom. Tamo se obučava na desetine militanata Islamske države čije redove Amerikanci redovno popunjavaju tako što oslobađaju teroriste iz zatvora u okupiranom severoistočnom delu Sirije.

"Zapanjuje cinizam zadataka koje američki pokrovitelji daju vođama bandi. Među prioritetnim metama su mesta masovnog okupljanja ljudi, prodavnice i državne ustanove", ističe Spoljna obaveštajna služba.

Kako je precizirano, grupa američkih obaveštajaca koja se nalaze u toj zoni u realnom vremenu koordinira napade militanata koji su pod kontrolom Vašingtona, pre svega u problematičnim južnim provincijama Suvejda i Dera.

Takođe, na udarima terorista je i strateški važna trasa između gradova Palmira i Dejl el Zor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu