I Pentagon iznenađen uspesima Ukrajine: Rusija nikada nije izgledala slabije

Moćni američki sistem PVO za Kijev se pokazao kao oružje od strateškog značaja.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Uspjeh Ukrajine u korištenju protuzračnih raketnih sustava Patriot američke proizvodnje za obaranje ruskih raketa zadivio je čak i Pentagon, tvrdi vojni analitičar, piše Business Insider.

Ukrajinski zvaničnioci kažu da su upotriebili to oružje za obaranje nekoliko ruskih hipersoničnih projektila Kindžal, za koje se Moskva ranije hvalila da su nezaustavljivi.

"Sjedinjene Države su dugo razmišljale, raspravljale hoće li nam dati Patriote ili ne", rekao je Ivan Kiričevski, stručnjak u ukrajinskoj vojnoj novinskoj publikaciji "Defense Express", za ukrajinski Radio NV, preneo je Njuzvik.

"Ispostavilo se da su naše snage protivvazdušne obrane s brzom obukom doslovno istisnule iz Patriota sposobnost za koju Pentagon nije mislio da je moguća.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dugo je tražio od SAD da Ukrajini pošalje raketne sisteme zemlja-vazduh, koji mogu gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete kraćeg dometa.

Sistemi koje je osigurao SAD konačno su stigli u Ukrajinu u aprilu, a ministar obrane Oleksi Reznikov je tvitovao: "Danas naše prekrasno ukrajinsko nebo postaje sigurnije".

Holandija i Nemačka takođe su potvrdile da će Ukrajini poslati te sisteme.

Nejasno je koliko raketnih sistema Patriot Ukrajina ima, ali oni su među najnaprednijim projektilima zemlja-vazduh poslanim Ukrajini.

Patriot je glavni sistem PVO koji SAD ima u svom arsenalu, s mogućnošću delovanja na ciljeve na udaljenosti od 100 kilometara.

Vladimir Putin je ranije nazvao ruske hipersonične rakete Kindžal "nepobedivim". Insajder je izvestio da je ranjivost njihovih projektila verovatno iznenađenje i neugodnost za Rusiju, smatra Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Prošle nedelje je Fabian Hofmnn, istraživač na Nuklearnom projektu Oslo, rekao za britanski Skaj njuz da nakon što je Ukrajina nedavno potvrdila da je oborila više ruskih hipersoničnih projektila Kinžal, Rusija "nikada nije izgledala slabije".

"Ovo je doista izvanredan razvoj događaja", rekao je on.

Hofman je u tvitu dodao: "Činjenica da je Ukrajina uspela obraniti ovaj napad je neverovatna, po mom mišljenju, bez obzira na to je li konačna stopa presretanja 90% ili 100%", piše Biznis Insajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu