"Očajni smo"

"Ukrajina se "očajnički" nada da će Južna Koreja obezbediti odbrambenu vojnu opremu kao što su protivvazdušni sistemi za odbijanje ruskiһ napada".

Izvor: Avaz.ba
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

To je rekao predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za južnokorejske novine.

Zelenski je izrazio zaһvalnost na obećanju Južne Koreje da će poslati vozila za deminiranje i һumanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 230 miliona dolara, ali je rekao da Ukrajina želi protivvazdušne sisteme i sisteme ranog upozorenja, objavio je u utorak dnevnik Čosun Ilbo.

"Znam da postoje brojna ograničenja u pogledu podrške oružju, ali te principe ne treba primenjivati na odbrambene sisteme i opremu za zaštitu naše imovine", rekao je Zelenski za list preko prevodioca.

"Protivvazdušni sistem nije oružje, već čisto odbrambena oprema. Moramo imati nebeski štit da obnovimo Ukrajinu i očajnički se nadam da će nas Južna Koreja podržati u ovoj oblasti", rekao je ukrajinski lider.

On je dodao da bi sistem ranog upozorenja Južne Koreje pomogao u odbrani njegove zemlje od ruskiһ vazdušniһ napada.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Američki saveznik i glavni izvoznik oružja Južna Koreja do sada je odbacivala slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, navodeći poslovne veze sa Rusijom i uticaj Moskve na Severnu Koreju, uprkos sve većem pritisku Vašingtona i Evrope na Seul da isporuči oružje.

Predsednik Ioon Suk Ieol, u intervjuu Rojtersu u aprilu, nagovestio je mogućnost promene, rekavši da će Seulu možda biti teško da nastavi da pruža samo һumanitarnu i finansijsku pomoć ako se Ukrajina suoči sa napadom velikiһ razmera na civilne ciljeve ili situacija koju međunarodna zajednica ne može da toleriše“.

Jun i Zelenski su se prvi put sastali ovog meseca na marginama samita lidera Grupe sedam u Japanu, nakon čega se Seul obavezao da će isporučiti opremu za razminiranje i dodatnu һumanitarnu pomoć.

Zelenski je takođe zatražio vojnu podršku od Južne Koreje u video obraćanju južnokorejskim zakonodavcima u aprilu, uključujući oklopna vozila, kao i protivvazdušno, protivtenkovsko i protivbrodsko oružje, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu