Hrvatska: Ipak baš nije skroz "kraj"

Zagreb -- Nakon što je u Hrvatskoj proglašen kraj epidemije korona virusa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da neke preporuke ipak ostaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Surabky
Foto: Depositphotos/Surabky

Naime, kako je objavio taj zavod, te preporuke se odnose na nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite koje pružaju uslugu smeštaja starijim osobama i osobama s invaliditetom.

"Proglašenjem prestanka epidemije bolesti COVID-19, virus SARS-CoV-2 nije nestao iz populacije već je i dalje prisutan u relativno visokom intenzitetu te predstavlja opasnost za osobe čije je zdravlje narušeno hroničnim bolestima i poodmaklom dobi", poručuju iz HZJZ.

"Preporučuje se korištenje medicinskih maski ili maski za lice za osoblje, posetioce i pacijente zdravstvenih ustanova, te osobama, posetitiocima i korisnicima ustanova socijalne zaštite koje pružaju uslugu smeštaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, koji nemaju dravstvene kontraindikacije za nošenje maski, kada se nalaze u zatvorenom prostoru s više ljudi u kojem nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i po", poručeno je iz HZJZ-a.

Testiranje na SARS-CoV-2 preporučuje se i dalje zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i zaposlenima kod pružaoca socijalnih usluga smeštaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom pre povratka na posao, ako imaju simptome kompatibilne s COVID-19, te ako su učestvovali na većim skupovima na kojim se nisu primenjivale mere za sprečavane širenja kapljičnih infekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu