Otvaraju se prema svetu: "Cilj je povratak u Arapsku ligu"

Egipat i Sirija dogovorili su se danas da ojačaju saradnju tokom prve zvanične posete sirijskog ministra spoljnih poslova Kairu za više od decenije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/KHALED ELFIQI
EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Sirijski ministar inostranih poslova Fejsal Mekdad zagrlio je egipatskog kolegu Sameha Šukrija kada je stigao u posetu Egiptu, preneo je Rojters.

"Ministri su se dogovorili da intenziviraju kanale komunikacije između dve zemlje na različitim nivoima", navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

Egipat je takođe ponovio svoju podršku za sveobuhvatno političko rešenje sirijske krize što je pre moguće i obećao pomoć Siriji u obnovi posle zemljotresa u februaru.

Egipatski neimenovani bezbednosni izvor rekao je za Rojters da je poseta imala za cilj postavljanje koraka za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Arapska liga, sa sedištem u Kairu, suspendovala je članstvo Sirije 2011. godine i mnoge arapske države povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Pojedine zemlje, uključujući SAD i Katar, protive se obnavljanju veza sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Ključne regionalne sile, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate su, međutim, nedavno nagovestile sve veću otvorenost prema Damasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu