Nema izvinjenja: Poslanik dobio otkaz

Popularni japanski jutjuber Jošikazu Higašitani izgubio je posao poslanika u parlamentu pošto se nije pojavio na poslu.

Izvor: Novosti
Podeli
 EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Japanski parlament doneo je odluku da da otkaz Higašitaniju zbog njegovog odsustva, što je prvi put u 70 godina da je poslanik dobio otkaz.

Jošikazu je poznatiji po svom onlajn aliasu GaaSii, pod kojim je vodio Jutjub kanal koji se fokusirao na tračeve o slavnim ličnostima. U Gornji dom japanskog parlamenta izabran je u julu 2022. Nije prisustvovao sednicama parlamenta, a nije se ni odazvao "pozivnom pismu" predsednika Gornjeg doma. Japanski zakon predviđa da članovi parlamenta moraju doći u dom na dan saziva.

U vreme plenarne sednice, 8. marta, GaaSii je bio van zemlje, prenose lokalni mediji. U video snimku koji je postavio, on je rekao da ide u Tursku da pomogne oblastima pogođenim nedavnim razornim zemljotresom.

GaaSii je prethodno zamoljen da se izvini zbog svog odsustva, ali nije. Disciplinska komisija Gornjeg doma u utorak je jednoglasno odlučila da ga isključi sa funkcije poslanika, što je najstroža moguća kazna.

Njegovo isključenje je prvo u 72 godine i tek treće prema važećem japanskom ustavu. Prethodno su predstavnici Gornjeg doma izbačeni 1950. i 1951. godine.

Japanski mediji javili su da je GaaSii odbio da dođe u parlament jer se plašio da će biti uhapšen ako se vrati u svoju zemlju. Nekoliko poznatih ličnosti ga je tužilo za klevetu zbog sadržaja njegovih video snimaka na Jutjubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu