Haos se nastavlja: Odloženi svi letovi; Netanjahu se obratio demonstrantima FOTO/VIDEO

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je vladajuću koaliciju da smesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta, prenosi "Dželuzalem post".

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/ALAA BADARNEH
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

"Sinoć smo videli neke veoma teške scene. Obraćam se premijeru, vladi i vladajućoj koaliciji: emocije su teške i bolne, narod je vrlo anksiozan. Oči naroda Izraela su uprte u vas. Zarad jedinstva naroda, pozivam vas da obustavite donošenje zakona, smesta", naveo je Hercog.

"Obraćam se svim partijskim liderima u Knesetu, u vladajućoj koalciji, opoziciji, da stave građane na prvo mesto i ponašaju se odgovorno i hrabro, bez daljeg odlaganja", kazao je predsednik Izraela.

Premijer Benjamin Netanjahu će se kasnije u toku dana obratiti javnosti.

"Tajms of Izrael" je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanjahu otpustio ministra odbrane Joava Galanta u nedelju uveče.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Kalevi će okupiti najuže rukovodsvo generalštaba, sačinjeno od generala i komandanata, ali i civilnih predstavnika, preneo je izraelski radio "Kan".

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je u nedelju na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke Netanjahua da smeni Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.

Učesnici protesta blokirali su glavni auto-put u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred auto-puta.

Policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanjahua u Jerusalimu.

Odloženi svi letovi na aerodromu Ben Gurion

Zbog toga što su sindikalci zauzeli aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu, odloženi su svi letovi iz Tel Aviva.

Demonstranti probili blokadu u blizini Netanjahuove rezidencije

Demonstranti su navodno probili blokadu puta u blizini Netanjahuove rezidencije, iako je nejasno da li je 73-godišnji premijer kod kuće, piše Jutarnji.hr.

S obzirom na situaciju, Netanjahu je sazvao hitan sastanak. Prema pisanju izraelskih medija, razgovori koji su počeli u nedelju uveče nastavljeni su do ranih sati u ponedeljak ujutru.

Lideri izraelske koalicione vlade krajnje desnice trebalo bi da se sastanu u ponedeljak u kabinetu premijera, prenose mediji.

Izvor Likuda rekao je Rojtersu da će Netanjahu verovatno zaustaviti reformu.

Netanijahu pozvao sve demonstrante da se uzdrže od nasilja

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao je izraelske demonstrante i kontrademonstrante da se uzdrže od nasilja nakon što su nemiri danas eskalirali zbog spora u vezi sa planiranom vladinom reformom pravosudnog sistema. Netanijahu je taj poziv uputio preko Tvitera.

Pojedini poslanici Netanijahuove vladajuće koalicije pozvali su pristalice da izađu na kontraproteste, kao odgovor na demonstracije koje već mesecima održavaju protivnici vladine reforme pravosuđa, preneo je Rojters.

Luke u izraelskim gradovima Haifi i Ašdodu danas su saopštile da su obustavile rad zbog štrajka radnika koji protestuju zbog sporne reforme pravosuđa.

Kako prenosi britanska agencija, vodeći izraelski sindikat Histadrut najavio je generalni štrajk koji će navodno potrajati sve dok premijer Netanijahu ne povuče reformu.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od državnog tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu