Haos u Izraelu zbog smene ministra: Lomača nasred auto-puta, blokirni prilazi Tel Avivu FOTO/VIDEO

Hiljade Izraelaca izašlo je danas na ulice u znak protesta zbog toga što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu smenio ministra odbrane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg
Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Smena je usledila nakon što je ministar odbrane Joava Galanta pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana za reformu pravosuđa.

Na snimcima Rojtersove televizije vidi se da hiljade građana blokiraju glavni autoput u Tel Avivu, kao i grupa demonstranata koja pali lomaču nasred autoputa.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promenama u pravosuđu, ocenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim merama predstavlja opasnost za zemlju.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unapredio demokratiju. U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu