Makron: "Neću popustiti"

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je nasilje na demonstracijama protiv reforme penzionog sistema, navodeći da neće popustiti pred nasiljem.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Makron je to rekao na konferenciji za novinare u Briselu nakon samita EU.

Makron je pod pritiskom da pronađe izlaz iz krize i najvećeg uličnog nasilja u Francuskoj poslednjih godina nakon što je predložio da penzioni zakon, kojim se povećava starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, bude usvojen u parlamentu bez glasanja, preneo je Rojters.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen izjavio je danas da je 457 ljudi privedeno, a 441 policajac je povređen u incidentima tokom protesta u četvrtak širom zemlje protiv reforme penzionog sistema.

Prema policiji, 1.089 miliona ljudi, odnosno 3.5 miliona, kako kažu iz konfederacije sindikata CGT, učestvovalo je juče u protestima širom zemlje.

Ulaz u zgradu gradske skupštine u Bordou zapaljen je sinoć nakon celodnevnih protesta i sukoba, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Policija je u prestonici bacila suzavac na demonstrante, a u Lorijenu, na zapadu Franuske, projektili koje su bacali demonstranti izazvali su manji požar u dvorištu policijske stanice.

Makron je u sredu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu