Sprema se veliki napad – otkriven tačan cilj

Rusija i Ukrajina se približavaju odlučujućem periodu u svom sukobu, a Kijev namerava da ovog proleća preseče ruski kopneni most ka Krimu, piše nemački Bild.

Izvor: RT.com
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tabloid je citirao anonimni izvor iz NATO-a koji je tvrdio da blok pruža Ukrajini sve što joj je potrebno da povrati svoje bivše teritorije.

U izveštaju od utorka, Bild je citirao "vodeći" zvaničnik NATO koji je izjavio da analitičari alijanse očekuju da će sukob dostići vrhunac u proleće i leto.

Zvaničnik je izrazio uverenje da će teško naoružanje koje se isporučuje Ukrajini biti sprovedeno u nekoliko kontraofanziva već u maju.

"Narednih šest meseci biće ključni period u ratu ne samo za Ukrajinu, već i za saveznike", predvideo je neimenovani izvor.

Odbijajući da ulazi u detalje u vezi sa planiranim operacijama, zvaničnik je rekao da će ukrajinske snage usmeriti svoje napore na regione Zaporožje i Lugansk.

Glavni cilj ofanziva biće "presecanje kopnenog mosta prema Krimu", dodao je izvor iz NATO-a.

Zvaničnik je tvrdio da će Ukrajina verovatno pokrenuti kontraofanzive i u drugim regionima, koje će ili biti iskrene ili će samo služiti kao smetnja za zaokupljanje ruske vojske.

Prema izveštaju Bilda, NATO ne isključuje scenario u kojem bi Ukrajina pokušala da povrati Krim, koji se pridružio Rusiji 2014. nakon referenduma.

"Kijev ima pravo da povrati svu ukrajinsku teritoriju", insistirao je zvaničnik.

U nastojanju da osiguraju da nove ofanzive budu uspešne, Kijevski pristalice navodno mu dostavljaju obaveštajne podatke, kao i obuku, logističku podršku i oružje.

Češki predsednik Petr Pavel je u ponedeljak poljskom listu Rzeczpospolita rekao da će "prozor mogućnosti" za Ukrajinu biti otvoren samo do kraja ove godine.

Bivši general, koji je bio predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a do 2018. godine, tvrdio je da će Vašington verovatno smanjiti odbrambenu pomoć Ukrajini s približavanjem izbora u SAD 2024. godine. Pavel je rekao da očekuje da će evropski narodi slediti njihov primer.

"Ukrajina će imati samo jedan pokušaj da pokrene veliku kontraofanzivu", rekao je češki predsednik i dodao da će, ukoliko ovaj pokušaj propadne, "biti izuzetno teško dobiti sredstva za sledeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu