Kriza u srcu Afrike: Niz nepravilnosti, EU prati situaciju

Predsednički kandidat nigerijske Laburističke partije Piter Obi podneo je žalbu sudu, kojom osporava prošlomesečne izbore, saopštila je ta stranka.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE
EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE

Bola Tinubu iz vladajuće stranke Kongres naprednih (APC) proglašen je početkom marta pobednikom predsedničkh izbora u najmnogoljudnijoj afričkoj državi.

On je osvojio 36 odsto glasova, dok je njegov glavni politički suparnik Atiku Abubakar iz Narodne demokratske partije (PDP) osvojio 29 odsto glasova, a Peter Obi iz Laburistučke partije (LP) je dobio poverenje 25 odsto birača.

Obi je pobedio u gradu Lagosu, gde je uspeo da mobiliše mnogo mladih birača i delimično uzdrma dvopartijski sistem u Nigeriji.

"Osporavamo kvalifikacije kandidata koji je proglašen pobednikom. Takođe osporavamo procese koji su doveli do njegovog proglašenja za pobednika, između ostalog", rekao je portparol Laburističke partije Junusa Tanko za Rojters.

Posmatrači iz Evropske unije, Komonvelta i drugih tela prijavili su niz nepravilnosti, među kojima su i propusti u sistemima napravljenim da sprečavaju izbornu manipulaciju.

Oni su kritikovali izbornu komisiju zbog lošeg planiranja i kašnjenja u izbornom procesu, ali nisu pominjali prevaru, dok se sama komisija izvinila zbog tehničkih problema tokom prebrojavanja.

Apelacioni sud treba da zaseda i ima 180 dana da sasluša i donese odluku o Obijevom prigovoru, navodi Rojters.

Drugoplasirani kandidat Atiku Abubakar je takođe saopštio da će podneti žalbu sudu i da po zakonu ima rok do srede u ponoć za svoj prigovor.

Ako kandidat ne bude zadovoljan odlukom Apelacionog suda, može da se obrati Vrhovnom sudu, koji će razmatrati žalbu u roku od 60 dana.

Novi predsednik Nigerije će položiti zakletvu 29. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu