Počelo je? Spremno deset posada Su-30SM i Su-30SM2 i dva strateška bombardera Tu-95

Rusija započela taktičko uvežbavanje za bombardovanje i raketne udare u baltičkom regionu. Takođe, dva strateška bombardera patroliraju iznad Japanskog mora.

Izvor: Tanjug, bulgarianmilitary/M.S.
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vežbe izvodi najmanje deset posada Su-30SM i Su-30SM2. Polje trenažnih dejstava je zapadna enklava Rusije u Kalinjingradskoj oblasti. Informaciju je prenela ruska državna novinska agencija Tas, pozivajući se na poruku pres-službe Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Vežbe počinju u vreme kada Moskva, Vašington i NATO ne vode nikakav dijalog. Rusija nastavlja svoj rat u Ukrajini koristeći svoju avijaciju za izvođenje raketnih udara.

NATO i Vašington su aktivirali svoj vazdušni arsenal za špijuniranje ruskih položaja, a avioni Alijanse za rano upozorenje kruže oko Ukrajine i blizu ruskih granica.

Kako navode Ruske kosmičke snage, vežba u Kalinjingradskoj oblasti ima za cilj pripremu pilota za uništavanje komandnih mesta, ljudstva i neprijateljskih konvoja vozila, uključujući i borbena oklopna vozila.

Posade Su-30SM i Su-30SM2 takođe se obučavaju za vazdušne borbene i desantne operacije. Deo vežbe je i pružanje vazdušne podrške Baltičkoj floti.

Vežba je masovnog karaktera. Ruski lovci lete i treniraju u konfiguraciji visoke manevarske sposobnosti i sprovode izviđačke aktivnosti. Prema planu Ministarstva odbrane Ruske Federacije, učesnici ove vežbe moraće da pogode 20 ciljeva različite prirode. tj. pokretne, stacionarne, bunkere, utvrđenja i štabove.

Pored najmanje deset lovaca, na terenu je stacionirana posada od 50 članova koja obezbeđuje koordinaciju na terenu. Pedesetočlanu kopnenu posadu čini puk ruske Baltičke pomorske avijacije.

Gotovo istovremeno, dva strateška bombardera Tu-95 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvršila su planirana patroliranja iznad Japanskog mora, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, dva strateška bombardera Tu-95MS izvršila su planirani let iznad neutralnih voda Japanskog mora, a let je trajao više od sedam sati, prenosi agencija RIA novosti.

Tupoljeve su pratili lovci Su-30SM i Su-35S jedinica RV i PVO Istočnog vojnog okruga.

Rusko ministarstvo ističe da ruska strateška avijacija redovno izvodi letove iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora i Tihog okeana, a da se svi letovi izvode u strogom skladu sa međunarodnim pravilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu