Danas nastavak rasprave o amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju pretres po amandmanima na set pravosudnih zakona kojih ima više od 1.000.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Na dnevnom redu su 32 tačke, a među njima su i predlozi zakona o sudijama, javnom tužilaštvu, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i o uređenju sudova.

Najvažnija izmena odnosi se na izmeštanje izbora sudija i tužilaca iz parlamenta, čime se, kako je ocenjeno, vrši depolitizacija pravosuđa, a zakoni se donose i kako bi se uskladili sa izmenjenim Ustavom, u oblasti pravosuđa.

Opozicija najavljuje da neće glasati za zakone jer se, po njihovom oceni, politizacija pravosuđa nastavlja kroz izbor istaknuth pravnika koje bira skupština za sastav saveta koji objavljuju konkurse za izbor sudija i tužilaca.

Jučerašnja rasprava protekla je u polemikama koje su se bavile odnosom Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koji je, po oceni predsednika Aleksandra Vučića, narušen.

Tokom dana, Administrativni odbor na čijem je čelu šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov razmatraće ostavku poslanika SPS Zvonimira Stevića.

Spekulisalo se juče da će biti smenjena i potpredsednica Narodne skupštine iz redova socijalista Snežana Paunović, ali je ona to demantovala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu