Amerika se sprema za sukobe?

Nacionalna garda SAD završila je vežbe "Nodern strajk 23", tokom kojih su njeni pripadnici trenirali delovanje u arktičkim uslovima, prenosi "Militari tajms".

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/ Michael Reynolds
EPA/ Michael Reynolds

Načelnik Biroa Nacionalne garde za odnos s medijima naveo je da se očekuje rast konkurentnosti u tom regionu, pre svega u odnosu na Rusiju i Kinu.

Desetodnevne vežbe održane su po šesti put. Tokom obuke američki vojnici se pripremaju za eventualne vojne sukobe na Arktiku.

S obzirom na topljenje lednika morski putevi su sve prohodniji za borodove, a zemlje kao što su Kina i Rusija povećavaju tamo svoje vojno prisustvo, navodi autor teksta.

"Ako pogledate mapu Severnog pojasa, videćete koliko su blizu sve te zemlje. I videćete, takođe, prostor Arktika. Kada uzmemo u obzir povećanje temperature i poboljšanje pristupa dubljim tačkama Arktika, vidimo da se zemlje kreću u pravcima, u kojima ranije niko ne bi radio zbog otežanih uslova. I tamo će biti konkurencija“, ispričao je u razgovoru za "Militari tajms" načelnik Biroa Nacionalne garde Den Hokanson.

Pored protivnika SAD, kao što su Rusija i Kina, na Arktiku rade i američki saveznici iz NATO-a, poput Norveške. SAD imaju obavezu da ih podržavaju u slučaju sukoba. "Moramo biti u stanju da se uputimo tamo gde može da dođe do potencijalne borbe i moramo da obezbedimo prisustvo tamo“, naveo je Hokanson.

Osnovna pažnja tokom vežbi bila je posvećena poljskoj artiljeriji, a tamo su bili i letonski specijalci, stalni učesnici tih vežbi.

Hokanson je novinarima rekao da Biro namerno ne samo da povećava količinu vežbi i treninga, nego i modernizuje strukturu svojih brigada i divizija.

"Moramo da delujemo u najsloženijim mogućim uslovima i mislim da smo danas videli da su naši gardijci svesni da je Arktik važan pravac", naglasio je Hokanson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu