Direktna pretnja: Ne izazivajte, buknuće za čas... Otvoreni rat

Iranske diplomate upozorile su da bi američka vojna akcija protiv njihove zemlje rizikovala pokretanje otvorenog rata, navodi Njuzvik.

M. J.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Komentari dolaze usred spekulacija o mogućoj umešanosti Vašingtona u nedavni napad dronom na iransku vojnu fabriku.

"Upotreba vojne opcije na bilo kom nivou znači ulazak SAD u rat", rekla je stalna misija Teherana pri UN za Nevsveek u ponedeljak. Iran trenutno smatra da je takva mogućnost slaba, navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da će, ako "SAD naprave pogrešne proračune i započnu rat", posledice biti ozbiljne po region i širi svet, a snosiće ih i Vašington.

Komentari su usledili nakon napada na objekat iranskog ministarstva odbrane u centralnom gradu Isfahanu u subotu uveče. Nekoliko novinskih kuća, uključujući "Wall Street Journal" i "Jerusalem Post", objavilo je da je Izrael započeo napad iz Irana. U napadu su navodno učestvovala tri mala drona sa eksplozivnim nabojima.

Izrael obično niti potvrđuje niti negira tvrdnje o operacijama protiv Irana, iako se sumnjiči za insceniranje brojnih sabotažnih napada i ubistava iranskih zvaničnika i naučnika.

U arapskim medijima se prvobitno spekulisalo da su eksplozije u Isfahanu rezultat operacije američkog vazduhoplovstva. Portparol Pentagona Patrik Rajder je kasnije izjavio da američke snage nisu bile uključene u napad, ali je odbio da dalje komentariše.

Iranski zvaničnici nisu pripisivali krivicu nijednoj strani i tvrdili su da je napad prouzrokovao minimalnu štetu na krovu zgrade, suprotno tvrdnjama o velikom uspehu koje je objavio Jerusalem Post.

U međuvremenu, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je nagovestio da je njegova zemlja možda umešana. Kijev je optužio Iran da isporučuje Rusiju municijom koja se leluja za njenu vojnu operaciju u Ukrajini, što su Teheran i Moskva demantovali.

Mihail Podoliak je tvitovao da je "ratna logika neumoljiva i ubilačka" i da je Ukrajina "upozorila" Iran. Pomoćnik Zelenskog je ranije pozvao na napade na Iran zbog njegove navodne pomoći Rusiji. Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je otpravnika poslova Kijeva u znak protesta zbog Podoliakovih izjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu