Smenjen predsednik Perua; građani izašli na ulice

Lima -- Kongres Perua izglasao je smenu predsednika Pedra Kastilja nakon rasprave o njegovom opozivu i nakon što je predsednik pokušao da raspusti Kongres.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Elvis Gonzalez
EPA-EFE/Elvis Gonzalez

Kongres je podržao Kastiljovu smenu sa 101 glasom za, šest glasova protiv i 10 uzdržanih, a parlament je pozvao potpredsednika Dinu Boluartea da preuzme dužnost od Kastilja.

O ovome su se oglasile i Sedinjene Američke Države koje su kritikovale su Kastiljov potez da raspusti zakonodavno telo.

"Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo koji vanustavni akt predsednika Kastilja kako bi sprečio Kongres da ispuni svoj mandat. Pozivamo predsednika da poništi svoj pokušaj zatvaranja Kongresa i dozvoli demokratskim institucijama Perua da funkcionišu u skladu s Ustavom. Podstičemo peruansku javnost da ostane mirna tokom ovog neizvesnog vremena", navodi se u saopštenju američke ambasade u Peruu objavljenom na Tviteru.

Protesti u Limi

Na ulice glavnog grada Lime izašle su pristalice predsednika Lime, ali i njegovi kritičari, dok nacionalna policija Perua poziva javnost da "ostane mirna" usred krize koja se odvija.

Podsetimo, predsednik Perua Pedro Kastiljo proglasio je danas vanredno stanje i najavio da će raspustiti Kongres i raspisati izbore, samo nekoliko sati pre rasprave o njegovom opozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu