Jasna poruka Prištini: ZSO mora da bude formirana

Beograd -- Šef delagacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre uveren je u nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ

On je otkrio detalje izmenjenog nemačko-francuskog predloga, ali i poručio da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana.

"Ne zaboravimo da je Samit održan u senci ruske agresije na Ukrajinu, što je ugrozilo i evropsku i globalnu bezbednost, zato moramo da se držimo zajedno. Juče su evropski lideri poslali veoma jasnu poruku zemljama ovog regiona i istakli da je Unija u potpunosti posvećena tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu njene članice", istakao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, poruka nikada nije bila jasnija, takođe su pozvali na ubrzanje procesa, a čulo se i da je posebno u ovim geopolitičkim okolnostima, vreme da se ubrzaju reforme, preduzmu koraci, da se usklade politike.

U Tirani lideri su razgovarali i o energetici, bezbednosti, migracijama. Potpisana je i zaključna deklaracija.

"Napravljeni su veoma konkretni koraci da građani regiona što pre osete prve benefite. Najpre u oblasti energetike, koja je zbog velikog skoka cena svetski problem danas. Najavljen je veliki paket pomoći u iznosu od jedne milijarde evra za region, 500 miliona evra opredeljeno je za direktne potrebe - ublažavanje posledica energetske krize. Od tog novca, 165 miliona biće samo za Srbiju. Taj novac će stići veoma brzo, već u januaru", kaže Žiofre.

Dodao je da su to sredstva koja su namenjena porodicama koje su suočene sa poskupljenjima i teškoćama izazvanim energetskom krizom, koje će dobiti preko Vlade.

"Drugi deo paketa namenjen je unapređenju energetske infrastrukture, diverzifikaciji. Mi smo takođe mnogo u prethodnom periodu dosta radili da olakšamo komunikaciju ljudi. Ali jučerašnjim potpisivanjem deklaracije telekomunikacionih operatera zemalja Zapadnog Balkana i članica Unije biće smanjeni troškovi rominga sledeće godine sa namerom da ih u potpunosti eliminišemo u narednim godinama. I to je veoma važan korak, građani Srbije će već sledeće godine kada budu putovali u zemlje EU osetiti benefite", istakao je šef delagacije EU u Srbiji.

Komentarišući da je izmenjeni predlog iz Brisela stigao u Beograd i Prištinu, Žiofre kaže da su to diplomatski pregovori, koji su naravno veoma delikatni.

"Predsednici će dati svoje komentare. Mislim da treba da podvučemo da imamo mogućnost, kao što je EU već rekla, da sve što je već dogovoreno mora da se primeni, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Ali u smislu hitnosti, imamo priliku da napravimo korak ka pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Žiofre.

Kada je reč o daljim koracima, napomenuo je da će se dijalog nastaviti.

"Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, koji je pre nekoliko dana bio u Beogradu i Prištini će podneti izveštaj u Briselu. Uveren sam da će se razgovori nastaviti", kaže Žiofre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu