Tursko ratno vazduhoplovstvo sve moćnije; Rađa se – TF-X FOTO

Turska će postati sledeća zemlja posle SAD, Rusije, Kine i Južne Koreje koja će imati svoj borbeni avion pete generacije.

Izvor: B92, bulgarianmilitary/M.S.
Podeli
 EPA/ROBERT GHEMENT
EPA/ROBERT GHEMENT

Namera Turske da napravi svoj lovački avion pete generacije poznate su godinama, ali su sada prvi put zvanično objavljene fotografije sa montažne trake prototipa koji se razvija.

TF-X je počeo da postoji na tabli za crtanje 2010. godine. Projekat je za Tursku postao mnogo važniji tek pre dve godine. Ankara je 2020. odbila ponudu Vašingtona da kupi sisteme protivvazdušne odbrane Patriot. Turska je skrenula pažnju na Rusiju i posle višemesečnih pregovora odlučila da kupi ruski PVO sistem S-400.

Turska je to pravdala time da su Rusi ponudili bolju ponudu cena i rokova za isporuki i nisu vezali posao za obaveznu buduću kupovinu oružja.

Usledile su višemesečne optužbe između Ankare i Vašingtona, a SAD su izvukle svoj najjači adut: Ako dovedete S-400 u operativnu sposobnost, Turska će biti izbačena iz programa "F-35 Lightning II".

Turska je naručila stotinu američkih borbenih aviona F-35. Mnoga turska preduzeća iz lokalne privrede razvila su delove i komponente za američki lovac. Turska je izbačena iz programa, što je pogodilo i lokalnu ekonomiju i Vašington, jer je morala brzo da pronađe proizvođače komponenti po istoj ceni i za isti period.

Bez lovca pete generacije koji bi zamenio turske "F-16 Fighting Falcons", Ankara je ubrzala projekat TF-X. Ankara je takođe morala da se bori sa uticajem SAD na druge zemlje koje proizvode komponente za avione, motore i materijale. Ali Turska je bila u mogućnosti da dobije dva motora "GE F110" od SAD jer ih je naručila unapred.

Istovremeno, dok je još uvek "crtala avion", Turska je odlučila da će se njena zavisnost od SAD ili drugih partnera vremenom povećati. Stoga je, poput Indije, Turska preduzela korake da stimuliše lokalnu proizvodnju. Dva motora koje su naručile od SAD koristiće se za prototip TF-X. Turska trenutno razvija sopstvene motore koji će pokretati borbeni avion turskog ratnog vazduhoplovstva.

Objavljene fotografije pokazuju napredak na radu lovca TF-X. Telo aviona je već sastavljeno. Čini se da će TF-X pokretati dva motora. Prema izvorima, avion je dugačak više od 20 metara. Upravo zbog ove karakteristike turski mediji i analitičari su počeli da ga upoređuju sa američkim "F-22 Raptor", prenosi bulgarianmilitary.

Pored F-22, "Su-57 Felon" i kineski "J-20 Mighty Dragon" su takođe dugi 20+ metara. Ali Turci svoj lovac upoređuju sa "Raptorom" zbog istorijske sličnosti - F-22 je takođe počeo kao projekat američkog lovca pete generacije za domaće tržište, a takođe je morao da zameni zastarele američke avione svog vremena.

"GE F110" motori bi trebalo da pokrenu prototip TF-X za tri godine u vazduh.

2025. je godina u kojoj bi Turska trebalo da obavi prvi glavni let TF-X. Neki stručnjaci kažu da su iznenađujuće motori "GE F110" izuzetno pouzdani i efikasni.

Prema njihovim rečima, budući turski motor koji će pokretati TF-X će verovatno imati iste karakteristike. Drugi tvrde da Turska može da koristi "GE F110" patente.

Da li će "GE F110" uspeti da ispuniti karakteristike TF-X ostaje da se vidi. Ovaj motor pokreće američke borbene avione "F-15" i "F-16". Koliko je poznato, Turska će tražiti opcije motora slične onima za F-22 – "Prat i Vitni F119-100".

To znači maksimalnu brzinu leta u rasponu od 2,25-2,50 maha, kao i maksimalni dolet od 3.000 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu