Novi uspeh? "Ukrajinci povratili veliku teritoriju"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je večeras da su njegove snage ponovo zauzele više od 500 kvadratnih kilometara teritorije u Hersonu.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

On je pojasnio da se ove teritorijalne dobiti odnose na period od 1. oktobra i da se odnose samo na južnu Hersonsku oblast. Ranije danas, Ukrajina je saopštila da je oslobođeno 400 kvadratnih kilometara u Hersonu, ali se taj broj, prema rečima Zelenskog, dodatno povećao.

Dodao je da je bilo dodatnih uspeha na istoku.

Zelenski je ranije rekao da je Rusija "najantievropska zemlja na svetu“.

On je to rekao evropskim liderima okupljenim na prvom sastanku Evropske političke zajednice i zamolio ih da pomognu i uvedu još sankcija Rusiji, prenose agencije.

Na dan kada je Ukrajina prvi put objavila da je oslobodila 400 kvadratnih kilometara od ruske okupacije na jugu, Zelenski je u video-linku upozorio na opasnost koju predstavlja Rusija.

Rusija sada ima samo jednu politiku, a to je "rat protiv Ukrajine, protiv Evrope, protiv sveta“, rekao je Zelenski, prenosi agencija dpa.

On je pozvao šefove država i vlada okupljene u Pragu da učine sve da zaustave rat u njegovoj zemlji.

On je pozvao na veće sankcije Rusiji, jaču vojnu podršku Ukrajini kako "ruski tenkovi ne bi stigli do Varšave ili Praga“ i bezbednosne garancije dok njegova zemlja ne uđe u NATO.

"Agresora treba kazniti“, naglasio je on i dodao: "Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu