Plenković čestitao

Zagreb -- Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je lideru HDZ BiH Draganu Čoviću na izbornim rezultatima na Opštim izborima u BiH.

Izvor: Tanjug, klix.ba
Podeli
EPA-EFE MARTIN DIVISEK
EPA-EFE MARTIN DIVISEK

"HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uverljivu podršku hrvatskih birača u BiH", saopštio je Plenković na Tviteru.

Izborna trka između Krišto i Komšića i dalje je napeta. Najpre je nakon kraćeg blagog vođstva, prema jutros objavljenim nepotpunim preliminarnim rezultatima CIK, Krišto zaostajala za Željkom Komšićem. Ali, prema podacima objavljenim oko 11 časova, a na osnovu 55 odsto obrađenih glasova, sada Krišto vodi ispred Komšića.

Prema ovim podacima, Krišto ima 117.147 glasova ili 51,36 posto. Komšić ima 110.928 glasova ili 48,64 posto. Plenković je pozdravio intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu, uz poruku da ona obezbedjuje politički opstanak Hrvata u BiH.

Zatim je opet došlo do promene, na osnovu oko 85 odsto prebrojanih glasova, vodi Komšić. Prema tim podacima, on je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 posto, a Borjana Krišto 158.781 glasova ili 46,39 posto.

Plenković je poručio i da posle izbora politički akteri treba da da nastave razgovore kako bi se obezbedila ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsedništvu BiH.

"Ponovno svedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda", naveo je hrvatski premijer.

Šmit je neposredno po zatvaranju biračkih mesta u BiH koristeći se bonskim ovlašćenjima nametnuo izmene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Izmene, kako je naveo, neće promeniti izbornu volju gradjana iskazanu na jučerašnjim izborima i doprineće boljem funkcionisanju i formiranju Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu