Putinov čovek "uhvaćen": Hteo da mu se dete rodi u SAD?

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv ruskog milijardera Olega Deripaske zbog izbegavanja sankcija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / POOL
Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / POOL

Kako piše "Njujork tajms", a prenosi "Moskou tajms", tajkun za koga se veruje da je blizak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prekršio je sankcije iz 2018. godine, kojima mu je zabranjeno da posluje sa američkim građanima, ustanovama i privrednim subjektima u Sjedinjenim Američkim Država.

Ovaj portal navodi da je optužnica podignuta i protiv Deripaskove devojke i još dve osobe.

Prema optužnici američkog ministrastva pravde, ruski milijarder je navodno kupio više luksuznih nekretnina u SAD i izvršio finansijske transakcije kako bi sredio sve uslove da se njegova devojka Jekaterina Voronjina porodi u Americi 2018. i 2022. godine i da na taj način dobije američko državljanstvo.

Kako se tvrdi, dve osobe protiv kojih je takođe podignuta optužnica, trebalo je da pomognu Jekaterini oko porođaja.

"Uprkos podršci koju Deripaska pruža režimu u Rusiji, Deripaska nije verovao ruskom zdravstvenom sistemu", navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

Mediji navode da je Voronjina pokušala sličnu stvar ove godine, te je optužena da je prilikom dolaska u SAD dala lažnu izjavu, te joj je zabranjen ulazak u zemlju i vraćena je za Istanbul. "Njujork Tajms" ističe da je Istanbul tranzitna tačka koju Rusi navodno koriste pošto je ruskim avionima zatvoren korišćenje vazdušnog prostora zbog vojne operacije u Ukrajini.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Američki list piše, pozivajući se na izvore iz tužilaštva, da je ona u junu ove godine stigla u Los Anđeles privatnim letom koji je Deripaska platio, ali joj je zabranjen ulazak u zemlju.

Tužilaštvo planira da zapleni tri miliona dolara koje je Daripaska dobio posle prodaje muzičkog studija u Kaliforniji i nekretnina u Njujorku i Vašingtonu. "Njujork Tajms", navodi da su agenti FBI upali u Deripaskine luksuzne nekretnine u naseljima Grinvič Vilidž i Embasi Rou prošle godine u sklopu istrage kako bi se utvrdilo da li je prekršio sankcije iz 2018. godine.

Tužioci terete Nataliju Bardakovu i naturalizovanu Ruskinju sa američkim državljanstvom Olgu Šriki zbog namere da prekrše američke sankcije, odnosno da organizuju finansijske transakcije u ime Deripaske, a zatim da mu novac pošalju preko kompanija, koje postoje samo na papiru.

Američke vlasti tvrde da su Deripaskini saradnici ugovorili dostavu cveća i poklona za njegove "društvene kontakte", među kojima su i neimenovani voditelj na jednoj američkoj televiziji i nekadašnji član kanadskog parlamenta.

Šriki je uhapšena u četvrtak, ali je u toku dana puštena na slobodu uz kauciju od dva miliona dolara. Deripaska, Voronjina i Bardakova se vode kao begunci, kažu iz američkog tužilaštva.

"Njujork Tajms" navodi da za kovanje zavere radi kršenja američkih sankcija preti maksimalna zatvorska kazna od 20 godina.

Deripaskini predstavnici i advokati nisu želeli da daju komentar ili nisu odgovorali na zahteve medija, piše "Moskou Tajms".

Deripaska je tužio američko ministarstvo finansija 2019. godine tvrdeći da je izgubio više od 7,5 milijardi dolara zbog nelegalnih radnji protiv njega, ali je ta tužba 2021. godine odbačena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu