Nastava na fakultetima uživo i uz himnu, ali i uz povećanje stipendije

Nema razloga da nastava na fakultetima ne krene po tradicionalnom neposrednom modelu, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

Izvor: Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

On je istakao da će nova akademska godina na svim visokoškolskim ustanovama početi intoniranjem himne.

On je danas u studentskom domu "Karaburma", gde je prisustvovao raspodeli mesta za brucoše u studentskim domovima, rekao novinarima da intoniranje himne pokazuje afirmaciju naših državnih simbola i neprikosnoveno identitetsko pitanje.

U studentskom domu "Karaburma" danas je počela raspodela mesta za studente muškarce koji su primljeni u Ustanovu Studentski centar "Beograd", a Ružić je istakao da je ove godine mnogo veće interesovanje za boravak u tim ustanovama.

"Više od 15 odsto je veći broj onih koji su aplicirali, to je negde oko 2.800 studenata, novih mesta za brucoše će biti 1.211, i to oslikava utisak i uverenje najmlađih građana da su standardi i uslovi boravka u ustanovama Studentskog centra u Beogradu na visokom nivou", poručio je Ružić.

Za ovu školsku godinu u domovima Studentskog centra "Beograd" obezbeđeno je mesto za 1.211 brucoša - 416 za muškarce i 795 za devojke.

Raspodela mesta za devojke održana je 26, 27. i 28. septembra, a za muškarce se sprovodi danas i sutra.

Ružić je naveo da je država od 2012. godine do danas investirala 6,8 milijardi dinara u rekonstrukciju, opremanje i izgradnju svih studentskih centara, domova širom zemlje.

"Ovo je jedna nova etapa u njihovim životima koja će svakako biti praćena uspomenama. Uveren sam da će sticanjem novih znanja opredeljivati karijerne buduće uspehe", rekao je Ružić i ukazao na veoma važnu rekonstrukciju i izgradnju novih smeštajnih kapaciteta u kompleksu Studentskog grada na Novom Beogradu.

Kako je rekao, raspisan je javni međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs i po završetku tog projekta biće obezbeđeno novih 1.000 mesta za studente.

"Plan je da u budućim godinama rekonstruišemo dve kule u domu Karaburma i u Nišu i Novom Sadu i to je dovoljan pokazatelj koliko država vodi računa o studentskom i učeničkom standardu", naglasio je Ružić i dodao da je jutros potpisao odluku o povećanju studentskih stipendija i kredita koje sada iznose 13.000 dinara, a učeničke stipendije i krediti sada su 8.400 dinara.

Direktor Ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić rekao je da je interesovanje studenata pokazatelj da je ovaj vid stanovanja najpovoljniji za sve koji studiraju u Beogradu i dodao da je bilo neophodno da se usklade cene smeštaja i ishrane sa cenom energenata i namirnica na tržištu.

"One se nisu menjale punih devet godina, od 2013. godine, a (promena cena) je bila neophodna kako bismo mogli nesmetano da nastavimo kontinuitet poboljšanja smeštaja i ishrane u studenstkim domovima", rekao je Minić i podsetio da nove cene počinju da važe od 1. oktobra.

Minić je dodao da je cena za ishranu za sva tri obroka u studentskim restoranima 266 dinara, a smeštaj u zavisnosti od kategorije plaća se između 1.500 i 2.790 dinara.

On je rekao da je prema rešenju Ministarstva, povećanjem cena izbegnut finansijski udar na budžete porodica, jer je, kaže, smeštaj u studentskom domu očigledno jedini način da studenti završe započete studije u Beogradu.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Ðokić poručio je da na osnovnim i integrisanim akademskim studijama sada ima oko 100 novih studijskih programa.

On je svim studentima Univerziteta u Beogradu čestitao što su izabrali baš taj Univerzitet, koji je, isttiče, najznačajnija obrazovna i naučna institucija u regionu.

"To je prilika da ispolje svoje potencijale. Želeo bih da im poručim da krenu smelo, razborito i da budu otvoreni za informacije, ali da sami donose odluku šta je najbolje za njih i naše društvo. Jer, oni su zapravo potencijal našeg društva i od njih će zavisiti budućnost čitavog društva i poručujem im da budu svesni svoje uloge", rekao je Ðokić za Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu