Spremni

Nemačka od 1. oktobra primenjuje novi zakon o zaštiti od infektivnih bolesti.

Izvor: DPA
Podeli
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

I to sa već poznatim merama protiv pandemije i većinom nadležnosti za njihovu primenu u rukama pokrajinskih vlasti.

Zakon može da stupi na snagu nakon što ga je dom pokrajina nacionalnog parlamenta, Bundesrat, odobrio u petak. Bundestag je predlog zakona usvojio prošle nedelje.

Sada je Nemačka "dobro pripremljena" za eventualni novi nalet koronavirusa, ocenio je ministar zdravstva Karl Lauterbah (Lauterbach). Maske FFP2 ostaju obavezne u klinikama, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama u celoj Nemačkoj, kao i u mešugradskim i međunarodnim vozovima. Deca od šest do 13 godina moći će da nose i lakšu hiruršku masku. Otpala je obaveza maskiranja u avionima. Ulaz u staračke domove i klinike ostaje uslovljen negativnim testom.

Vlasti, prema potrebi, mogu da narede obevzno stavljanje maske u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima poput prodavnica, restorana i sala za događaje kulture i zabave.

Pokrajine same odlučuju hoće li, odnosno u kom obimu propisati obaveznu masku. Pritom, negativn test na koronavirus ljude oslobađa obaveze da stave masku u nekim slučajevima, na primer u restoranu.

U školama i vrtićima testovi ostaju obavezni, dok pokrajinske vlasti obavezu maskiranja mogu da nametnu učenicima od petog razreda naviše. Zakon pokrajinama ostavlja pravo da, u slučaju pogoršanog epidemiološkog stanja, zaoštre propise o maskiranju i distanci.

Vlasti u celojh Nemačkoj nastavljaju sa kampanjom vakcinacije, a uskoro počinju i info-kampanju o novoj vakcini, skrojenoj specifično za omikron. Konačno, nova pravila treba da stvore ažurniju i detaljniju sliku o popunjenosti bolnica, vakcinaciji i terapiji za obolele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu