Direktno upozorenje Americi: Kina planira žestok odgovor?

Vlada Kine poziva Ratnu mornaricu SAD da prekine provokacije i demonstriranje sile pod izgovorom slobode plovidbe.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV/Ilustracija
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV/Ilustracija

To je saopštio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Komentarišući prolazak američkih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, on je rekao da ta plovila demonstriraju silu "pod zastavom slobode plovidbe" i da to nije privrženost slobodi plovidbe, već provokacija kojom se namerno šteti miru i stabilnosti u regionu.

"Kineska strana još jednom poziva SAD da prestane da razvodnjava i izopačuje princip jedne Kine i da strogo poštuje suverenost i teritorijalni integritet drugih zemalja i osnovne međunarodne norme o nemešanju u unutrašnja pitanja zemalja i da stvarno sprovedu odredbe tri zajednička saopštenja Kine i SAD", istakao je Džao.

Rojters je u subotu, 27. avgusta, objavio da su dva američka ratna broda plovila kroz Tajvanski moreuz prošle sedmice, podseća TASS. "Odgovorićemo"

Poseta američkog senatora Marše Blekburn Tajvanu razbesnela je Peking. Kinesko rukovodstvo je obećalo da će odgovoriti na takav napad. Kina doživljava akcije Sjedinjenih Država kao mešanje u unutrašnje stvari države.

Početkom avgusta, predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi posetila je pokrajinu. Nešto kasnije, guverner Indijane Erik Holkomb je sledio njen primer. Tenzije su pojačane posetom delegacije američkih kongresmena na čelu sa Edom Markijem Tajvanu

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu