Odbačeno – Tači ostaje iza rešetaka

Bivši komandant OVK Hašim Tači, optužen za zločine na Kosovu i u Albaniji, ostaje u haškom pritvoru.

Izvor: Beta
Podeli
Deposit/Kuzmafoto
Deposit/Kuzmafoto

I to pošto je sud za zločine boraca OVK odbilo njegovu žalbu na prvostepenu odluku o produženju pritvora.

U danas objavljenoj odluci, apelaciono veće suda je Tačijevu žalbu u potpunosti odbacilo kao neosnovanu, ocenjujući da sudija za prethodni postupak Nikola Giju nije počinio nijednu grešku kada je ranije odlučio da Tačiju produži pritvor za još dva meseca.

Tači je tražio da ga sud iz pritvora u Sheveningenu pusti u kućni pritvor na Kosovu, gde bi ga, kako je predložio, nadzirali kosovska policija, snage Euleksa ili čak čuvari iz Haga.

Sudija Giju je taj zahtev odbacio kao neizvodiv, uz ocenu da nijedna mera na Kosovu ne bi mogla da umanji postojeći rizik da bi Tači mogao da ometa rad suda, uznemirava svedoke ili ponovo počini krivično delo.

Iako je ocenio da je rizik od Tačijevog bekstva povećan time što je dobio većinu dokaza koje tužilaštvo ima protiv njega, sudija Giju je ocenio da bi se taj rizik mogao dovoljno umanjiti nadzorom u kućnom pritvoru.

Odbrana je zatim uložila žalbu na odluku sudije Gijua da Tačija zadrži u pritvoru, tvrdeći da Giju nije uzeo u obzir sve predloge branilaca o merama nadzora nad optuženim u kućnom pritvoru u Prištini.

U pritvoru u Sheveningenu, Tači je od novembra 2020. kada je uhapšen u Prištini, zajedno sa saoptuženima Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem. Sud za zločine boraca OVK nedavno je odbio i žalbe Seljimija i Krasnićija na produženje pritvora.

Prema pravilima, sud opravdanost pritvora optuženih razmatra svaka dva meseca. Sudija Giju i apelaciono veće suda ranije su odbili i Tačijev zahtev da bude privremeno pušten u jednu od dve države, koje su sudu dale garancije, i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud.

Ta država je finansijer suda i članica NATO, precizirao je Tači u zahtevu.

Po zvaničnim podacima, sud finansijski podržavaju: Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD. Jedino Švajcarska nije članica NATO.

Tači je optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u pritvorima OVK na Kosovu i u Albaniji 1998-99. Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini. Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra 2020., svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice. Datum početka suđenja Tačiju i saoptuženima sud još nije odredio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu