Učešće na predstojećem suđenju Tačiju i saoptuženima zatražilo još 25 žrtava OVK

Učešće na suđenju Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji zatražilo je još 25 žrtava albanske paravojske.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JERRY LAMPEN
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Služba za žrtve suda za zločine boraca OVK u Hagu predložila je da budu prihvaćeni zahtevi 21 žrtve, piše u dokumentu objavljenom na sudskoj internet stranici.

Četiri zahteva, po istom dokumentu, trebalo bi da budu odbačena zato što nema dokaza da su te žrtve bile podvrgnute zlodelima navedenim u optužnici, što je nužan uslov za učešće u procesu.

Od 21 osobe, čije je učešće u procesu predloženo, njih šest su direktne žrtve, što znači da ih je OVK nezakonito lišila slobode, proizvoljno pritvorila, mučila ih i prema njima okrutno postupala u jednom od svojih pritvoreničkih centara navedenih u optužnici.

Preostalih 15 lica, koja bi trebalo da budu zastupljena na suđenju, indirektne su žrtve, odnosno članovi porodica četvorice pritvorenika koje je OVK ubila, pošto ih je otela, pritvorila i mučila.

Odluku o tome koje žrtve će učestvovati na suđenju donosi sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou), koji je do sada usvajao predloge nadležne sudske službe. Sudija Giju prethodno je odobrio učešće ukupno 32 žrtve, ali je proces prijavljivanja još otvoren.

Žrtve će, prema odluci suda, zastupati britanski advokat Dejvid Loz (David Laws).

Svim žrtvama koje učestvuju u procesu sud će zaštiti identitet zbog, kako je naglasio sudija Giju, "opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK".

Premda sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, ne navodi nacionalnost žrtava, iz objavljenih dokumenata se može zaključiti da među njima ima i Albanaca i Srba i Roma.

U prvoj grupi od devet žrtava, čije je učešće sud ranije odobrio, bila su petorica Srba koje je OVK otela i mučila; jedna Albanka kojoj je OVK ubila brata i troje članova porodice muškarca koga je OVK ubila, a čija nacionalnost nije navedena.

Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku. Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi). Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice. Sud još nije zakazao početak suđenja Tačiju i saoptuženima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu