Objavili kraj? "Ciljevi vojne operacije ostvareni"; "Odbranite nas"; Zavijaju sirene, džihad preti

Izraelski premijer Jair Lapid rekao je da su ciljevi vojne operacije "Zora” u pojasu Gaze postignuti.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

"Ciljevi su postignuti. Nema smisla nastaviti operaciju", rekao je Lapid na sastanku sa predsednicima južnih izraelskih opština, prenosi TAS S pozivajući se na 13. kanal izraelske televizije.

Lapidova kancelarija saopštila je da su premijer i ministar odbrane Beni Gantc posetili komandni centar Izraelskih odbrambenih snaga na jugu zemlje.

Nakon toga, Lapid i ministarka privrede i industrije Orna Barbivai otišli su u grad Sderot u blizini granice sa Pojasom Gaze, kako bi razgovarali sa zvaničnicima lokalne administracije.

Podsetimo, neimenovani izvor naveo je danas da su Izrael i Palestinski islamski džihad postigli dogovor da večeras uspostave primirje u Gazi, kako je predložio Kairo.

Palestinski premijer Mohamed Štajeh pozvao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme mere za odbranu palestinskog naroda.

"Od samog početka agresije, (palestinski predsednik) Mahmud Abas je u kontaktu sa svim važnim stranama kako bi zaustavio rat protiv našeg naroda u Pojasu Gaze", rekao je on za televiziju Alp-Hadat, preneo je TAS S.

Štajeh je podsetio da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održati sutra posebnu sednicu o situaciji u Pojasu Gaze.

"Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da bude odlučan u odbrani palestinskog naroda. I želimo da Savet bezbednosti UN preduzme stvarne korake, a ne da se upusti u diskusiju", naglasio je on.

Sirene zavijaju

U iščekivanju početka primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, večeras su se oglasile sirene u nekoliko izraelskih gradova, među kojima je i Tel Aviv, dok "DŽeruzalem post" prenosi, pozivajući se na palestinske medije, da je petoro Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na automobil u Gazi.

Islamski džihad je večeras saopštio da najavljenog prekida vatre i primirja neće ni biti ukoliko Izrael ne izađe u susret toj militantnoj organizaciji.

Primirje je trebalo da stupi na snagu u 19.00, ali kako dodaju izraelski mediji, sirene za vazdušnu opasnost se čuju, osim u Tel Avivu, i u Aškelonu, Sderotu, Zikimu, Holitu i još nekim gradovima.

U nekim mestima su i pale rakete ispaljene iz Pojasa Gaze, a izraelska vojska je saopštila da je od početka operacije Zora u petak palestinski Islamski džihad ispalio blizu 1.000 raketa, od kojih je 160 palo na teritoriju Gaze, dok je od projektila koji su ušli na teritoriju Izraela, 96 odsto oboreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu