"Srbi žele da balansiraju, ali ne da se odreknu sebe"

Šta se krije iza sve veće skeptičnosti građana Srbije prema ulasku u Evroosku uniju?

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/MARKO DJOKOVIC
EPA/EFE/MARKO DJOKOVIC

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da je u poslednje vreme primetno da većina građana Srbije ima skeptičan odnos prema EU i da je većina protiv ulaska u Uniju, navodeći da je ogromna većina za očuvanje vojne neutralnosti.

Anđelković za Tanjug, komentarišući istraživanje Demostata, kaže da je većina građana ranije bila za evrointegracije, a da je danas protiv, dok kada je reč o vojnoj neutralnosti, tu nema promene, već je samo porastao procenat.

"Jedan mali deo građana je neopredeljen, a jedan mali deo je protiv takve politike, zato što građani uviđaju da zapadne sile koje od nas traže da im se priklonimo traže da odustanemo od vojne neutralnosti ujedno i ruše naše nacionalne interese, otimaju nam Kosovo i Metohiju, ruše Republiku Srpsku, a od nas traže da se okrenemo priotiv Rusije koja nam je ključni saveznik u odbrani nacionalnih interesa", kazao je on.

Anđelković navodi da sve to građanimna deluje iracionalno, a sa druge strane većina je svesna da se nalazimo u zapadnom dvorištu i da čak ako emotivno žele da budemo saveznici sa Rusijom i da se okrenemo od Zapada, svesni su da bi nas to uvelo u zonu rizika.

Ističe da građani Srbije imaju jasna opredeljenja i da su ta opredeljenja nacionalna i odgovorna.

"Građani Srbije shvataju da Zapad vrlo drsko od nas traži da podržavamo integritet Ukrajine tako što gazimo svoj, da se odrekenmo podrške Rusije za odbranu Kosova da bi podržali politiku zapada u vezi sa Ukrajinom. Normalan Srbin tako nešto ne bi prihvatio", smatra on.

Sa druge strane, kako navodi Anđelković, građani razmišljaju o ekonomskoj perspektivi Srbije i svesni su da kao što energetski zavisimo od Rusije, ekonomsnki na mnogim poljima zavisimo od EU.

"Veći deo izvoza ide ka EU, mladi često odlaze da rade u EU, tako da smo povezani i sa istokom i sa zapadom, sa istokom geoplolitički i energetski, a sa zapadom u nekim durgim ekonomskim oblastima. Rezultat toga je vrlo jasan stav, da treba očuvati dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom i sa EU", naglašava.

Anđelković smatra da bi trebalo nastojati da balansiramo, ali ipak kao ključno ističe to što 80 odsto građana Srbije kaže da ni po koju cenu nije za sankcije Rusiji.

"To znači ako bi nas previše Zapad pritisnuo samo bi nas gurnuo od sebe, onda bi većina bila spremna da podrži iznuđeno okretanje od Zapada. Srbi žele da balansiraju, ali ne žele da se odreknu sebe", navodi.

Na pitanje da li će pozicija Srbije u narednom periodu biti teža, budući da je na NATO samitu u Madirdu Rusija sada označena kao neprijatelj, Anđelković kaže da se to ne sme odraziti na naš stav.

"To nije naš sukob, to nije naša politika, NATO i EU vode svoju politiku prema Rusiji, to ne sme da se odrazi na naš stav. Ako bi se mi okrenuli protiv Rusije, mi bi kapitulirali, ako bi se okrenuli od zapada, ušli bi u ozbiljan rizik tako da mislim da će jasna pozicija Srbije biti da nastavljamo ovim sadašnjim putem", rekao je on.

Kako kaže, ako nas neka strana pritisne prviše a to, smatra, može samo Zapad da bude, onda će ta strana reskirati da nas dobije kao protivnika.

"To je za nas loše, ali biće loše i za njih", smatra Anđelković.

Komentarišući poslednje poruke ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, Anđelković kaže da se američki ambasador ponaša "kao trgovac koji nudi ambalažu, ali ne i proizvod" i "nudi nam nešto što zapravo ne sadrži ništa pozitivno za nas".

"Nudi nam partnerstvo na našu štetu, da se odreknemo Republike Srpske jer prihvatamo centralizaciju Bosne, da se odrekenemo odbrane Kosova jer priznajemo Kosovo, da uđemo u NATO, da se okrenemo protiv Rusije. Ukratko, da osakaćena Srbija bude sredstvo američke geopolitike. To je partnerstvo koje niko normalan ne može da prihvati", naglasio je on.

Ako Amerika želi sa Srbijom da gradi partnerske odnose, dodaje Anđelković, onda mora da nam ponudi nešto za nas pozitivno.

"Za sada nije bila spremna tako nešto da uradi, a čak i da nam ponudi poziitivno, ne treba očekivati da bi se Srbija protiv bilo koga okrenula jer naš interes je mir i stabilnost u regionu, a ne sukobi", zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu