Brnabić u Skoplju: Regionalna saradnja prvi prioritet Z. Balkana FOTO

Skoplje -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nalazi se Skoplju u radnoj poseiu Severnoj Makedoniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Peđa Vučković
Foto: Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na premijerskom panelu na samitu "Makedonija 2025" u Skoplju da prvi priortet u ovim teškim vremenima treba da budu mir i stabilnost i regionalna saradnja, kao i da jedino saradnjom zemlje Zapadnog Balkana mogu sebi da otvore prostor za dodatni rast i propseritet u ovim teškim vremenima.

"Apsolutno prvi priopret za nas je regionalna saradnja, održavnje mira i bezbednosti, jer u ovim izazovnim vremenima i krize to je jedini način i jedna od retkih stvari na koje mi u regionu mozemo da utičemo, a to je naša saradnja. Ako sačuvamo mir i bezbednost onda otvaramo sebi prostor za dodatni rast i prosperitet", poručila je Brnabićeva, koja boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Severnoj Makedoniji, na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

Istakla je da je drugi prioritet ulaganje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, a treći dalji razvoj digitalizacije.

Brnabićeva je istakla da tako možemo da nadomestimo zaostajenje i propušteno vreme koje smo imali od devedesetih godine prošlog veka i godine sa početka ovog veka i obezbedimo dinamičan rast.

Premijerka je podsetila da je Srbija sprovela nepopularne mere fikslane konsolidacije 2014. godine, koje je uveo tadašnji premijer Aleksandar Vučić i naglasila da je srpska ekonomija zato prošla kovid krizu bez velikih problema.

Brnabićeva je rekla da je i ove godine Srbija imala u prvom kvartalu rast BDP-a od 4,3 odsto.

Foto: Peđa Vučković
Foto: Peđa Vučković

Teme sastanka su dalji razvoj prijateljskih odnosa, dogovor o trećoj zajedničkoj sednici, inicijativa Otvoreni Balkan, bilateralna saradnja, trgovinska razmena dve zemlje i železnički projekat Budimpešta - Beograd - Skoplje. Ovo je prvi bilateralni susret Brnabićeva sa novim premijerom Severne Makedonije.

U fokusu ovogodišnjeg samita su digitalizacija i razvoj digitalnih veština, regionalne i globalne teme, a Brnabić će učestvovati na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

Foto: Peđa Vučković
Foto: Peđa Vučković

Samitu svake godine prisustvuju državni zvaničnici, kompanije koje posluju u regionu, članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, kao i članovi akademske zajednice civilnog društva.

Samit počinje danas i trajaće do 19. maja, a zatvoriće ga predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Ovo je četvrti put da Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, a poslednji put je bila u julu prošle godine, kada je učestvovala na Prespa Forumu u Ohridu, koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu