Poverenik: "Lične podatke previše prikazujemo javno, građani moraju biti oprezni" VIDEO

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović za TV Prva govorio je o tome ko sme da raspolaže ličnim podacima građana.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/TV Prva
Foto: Screenshot/TV Prva

Govoreći o potencijalnim zloupotrebama ličnih podataka, Marinović je rekao da je istraživanje javnog mnjenja pokazalo da većina građana nije svesna šta sve spada pod lične podatke i da je zbog toga pokrenuta kampanja "Neka ostane lično".

Kroz tu kampanju građani će moći da se upoznaju sa svojim pravima o zaštiti podataka i o tome šta su sve lični podaci kroz nekoliko spotova.

Marinović je istakao da građani moraju da budu oprezni i prave razliku između kredibilnih institucija i onih koji to nisu.

"Treba da postavite pitanje 'zašto': koji vam je pravni osnov, koja je svrha, ko će doći u posed podataka, da li će ih preneti i kome da se obratite ako želite da znate kako se podaci obrađuju", rekao je i dodao da zato treba pročitati politiku privatnosti.

Takođe je istakao da treba da biti oprezan da podacima koje svojevoljno izlažemo, poput fotografija avionske karte, slika dece i dr.

"Građani moraju biti oprezni i razmišljati šta rade i koje podatke javno eksponiraju. Kada svojevoljno sami svoje podatke izlažete na društvenim mrežama da se pohvalite, vi obavestite i one koje ste hteli i koje niste hteli", upozorio je.

"Nema pravila"

Na pitanje ko su oni koji najviše zloupotrebljavaju lične podatke, Marinović je rekao da nema pravila.

"To saznamo tek kad dođe do narušavanja. Svako ko rukuje našim podacima, on mora da preduzme određene mere kako bi te podatke zaštitio. To su tehničke organizacione i kadrvonske mere. I dešava se posebno kod kadrovskih mera da ljudski faktor zakaže. Ne možemo biti pouzdani 100% ni u koga", rekao je Poverenik.

Tri nove kancelarije van Beograda i nova Strategija

Marinović je potvrdio da će uskoro biti otvorene tri nove kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja van Beograda - u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Očekuje se da će prva biti otvorena u Novom Sadu krajem leta.

Nova strategija za zaštitu podataka je takođe u pripremi.

"To će biti prva strategija u ovoj oblasti uopšte doneta u RS. Očekujem negde na jesen da bude gotova. Treba da reši goruća pitanja: jedno je da se izmeni Zakon zaštite podataka o ličnosti koji je usaglašen sa evropskom regulativom, ali je težak za primenu i nerazumljiv je građanima. Treba biti jednostavniji. Drugo, treba pročešljati sve propise u Srbiji kojih ima više stotina - da li se bave obradom podataka i da li su usklađeni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Takođe treba regulisati oblasti koje nisu regulisane, kao što je obrada naših biometrijskih podataka, obrada putem video nadzora, uticaj ubrzane digitalizacije u svim sferama društva na zaštitu podataka, uticaj razvoja veštačke inteligencije itd", dodao je poverenik.

Opširnije pogledajte u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu