Ruski monasi bi mogli da budu oterani sa Svete gore; sa Vartolomejom dolazi i policija?

Ruska pravoslavna crkva se plaši da ruski monasi mogu biti oterani sa Svete Gore, navodi se u saopštenju Odeljenja za spoljne crkve veze RPC.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA PHOTO EPA/NIKITAS KOTSIARIS/sp mda
EPA PHOTO EPA/NIKITAS KOTSIARIS/sp mda

Oglasila se SPC: Pozdravljamo kanonski status Makedonske pravoslavne crkve

To može biti povezano sa predstojećom posetom vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Svetoj gori, izjavio je sekretar za međuverske odnose u Odeljenju za spoljne crkve veze RPC Dimitrij Safonov.

"Planirana je poseta patrijarha Vartolomeja Svetoj gori krajem maja i moguće je da će to da se poklopi sa policijskom akcijom koju su već izvodili policajci Grčke prema monasima manastira Esfigena koji se ne slažu sa politikom Vartolomeja. Ne kažem da je manastir Esfigmen bio u pravu, to je poseban razgovor, ali to je bio presedan: političko proterivanje monaha, nasilno, uz upotrebu sile, uz upotrebu specijalnih sredstava. Plašimo se da, možda, isto preti i ruskom monaštvu, ruskim monasima Svete Gore", rekao je sveštenik na konferenciji za štampu.

On je podsetio da politička vlast nad Svetom gorom pripada Grčkoj.

"Patrijarh Vartolomej je nedavno bio u poseti Grčkoj, gde je imao sastanak sa premijerom, od koga je dobio, kako pišu mediji, pozivajući se na otvorene izvore, pristanak za proterivanje ruskog monaštva sa Svete Gore", dodao je predstavnik RPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu