Slovačka nedvosmisleno "za", "da" i iz Velike Britanije i Kanade

Slovačka će nedvosmisleno podržati članstvo Finske i Švedske u NATO ukoliko vlasti tih zemalja donesu odluku o ulasku u alijansu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

To je izjavio slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

"Želim odmah da istaknem da će, ukoliko Finska i Švedska odluče da uđu u NATO, definitivno imati punu podršku Slovačke u tome. Učinićemo sve da se to dogodi što je pre moguće. To je u našem interesu", rekao je Korčok novinarima na marginama dvodnevnog neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, prenose RIA Novosti.

Korčok dodaje da su Finska i Švedska dugo bliski partneri NATO alijanse i da će je njihov ulazak samo ojačati.

"Da" i iz Velike Britanije i Kanade

Velika Britanija će podržati kandidaturu Finske za ulazak u NATO, kao i nameru Švedske da se pridruži Alijansi, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Velika Britanija će podržati nastojanja Finske za članstvo u NATO. NATO sada mora brzo da radi na integraciji naših prijatelja", objavila je Tras na Tviteru, prenosi agencija RIA Novosti. Dodala je da će London takođe podržati nameru Švedske da se pridruži Alijansi.

I Ministarstvo spoljnih poslova Kanade podržaće zahtev Švedske za članstvo u NATO, objavljeno je danas na zvaničnom Tviter ministarstva.

"Kanada je ponosna što podržava nastojanja našeg prijatelja i bliskog partnera Švedske da se pridruži NATO. Sve suverene države imaju pravo da odredjuju sopstvene bezbednosne potrebe", navelo je ministarstvo u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Finski predsednik Sauli Ninisto saopštio je ranije danas da će njegova zemlja aplicirati za članstvo u NATO.

Vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala je ranije danas ulazak te zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

Švedska premijerka Magdalena Anderson najavila je da će sutra tražiti od parlamenta širu podršku za podnošenje zahteva za članstvo u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu