"Rusija bi mogla da zbriše Finsku sa lica zemlje za 10 sekundi"

Moskva -- Moskva će preduzeti odgovarajuće mere ako NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu u blizini granice sa Rusijom.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Depostiphotos/ matwey
Ilustracija: Depostiphotos/ matwey

Rusi odustali?

Iz Ukrajine potvrđeno kada očekuju kraj rata

To je izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

"Biće neophodno odgovoriti... preduzimanjem odgovarajućih mera predostrožnosti kako bi se obezbedilo odvraćanje", rekao je Gruška, a prenosi Interfaks.

Moskva nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj i ne vidi "prave" razloge zašto bi dve zemlje ušle u NATO, dodao je Gruško.

On je ponovio raniju izjavu da će odgovor Moskve na moguće proširenje NATO-a zavisiti od toga koliko će Alijansa približiti svoju vojnu imovinu Rusiji i kakvu će infrastrukturu postaviti.

Plan Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO, objavljen u četvrtak, i očekivani isti potez Švedske, rezultiraće širenjem zapadne vojne alijanse, što je ruski predsednik Vladimir Putin želeo da spreči.

Putinov pomoćnik je zapretio Finskoj i celoj Evropi

Zamenik predsednika Komiteta za odbranu ruske Državne dume Aleksej Žuravljov, blizak Putinov saradnik, upozorio je da bi Rusija mogla da zbriše Finsku sa lica zemlje za deset sekundi.

On je takođe zapretio Britaniji, rekavši da je nuklearnim projektilima trebalo samo tri minuta da stignu do ostrva.

"Amerikanci će učiniti sve da dođe do trećeg svetskog rata. Pokušaće da uvuku celu Evropu u sukob sa Rusijom, pokušaće da zapale situaciju u Aziji i uzdrmaju što više zemalja. To će biti odličan način da se izvuku. Oni će za sve probleme moći da okrive rat, kao što su to činili u Prvom i Drugom svetskom ratu", dodao je on.

Upitan da li je moguće da Rusija prva napadne atomskom bombom, on je odgovorio: "Naravno, ali pod uslovom da se samo postojanje Rusije dovede u pitanje." Zapretio je i baltičkim zemljama.

"Definitivno se ne plašimo ovih država od kikirikija. Oni su kao smrdljivi martini, moraće da budu zgaženi kada bude potrebno. Bube su sada male i smrdljive", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu