Đaci će morati da se testiraju svakog ponedeljka, pre škole

Zagreb -- Zbog ogromnog broja novozaraženih u Hrvatskoj, za deset dana za đake će početi da se primenjuje nova odluka. Naime, moraće da se testiraju pre škole.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE Sascha Steinbach/Ilustracija
EPA-EFE Sascha Steinbach/Ilustracija

Kako prenose hrvatski mediji, đaci će morati da se testiraju ponedeljkom, u kućnim uslovima, antigenskim testovima, dakle pre nego što krenu u školu.

Sve veći broj zaraženih izaziva probleme i u školama, pa sve više razreda završava u izolaciji, a nastavom na daljinu niko u Hrvatskoj nije zadovoljan.

O tome je u utorak govorio i premijer Andrej Plenković. "Na sreću u nesreći, vidimo da zdravstveni sustav funkcioniše. Želeći imati što više dece u učionicama, smatram da ovakvo rešenje gde bi bilo testiranja, bi bilo primereno", poručio je premijer.

Slično govore i u Ministarstvu prosvete, gde su neslužbeno potvrdili i kako se razgovara o modelima i mogućnostima primene testiranja. Cilj je ukinuti samoizolacije u potpunosti, na čemu se radi i u drugim evropskim zemljama, poput Belgije.

Testiranje dece moglo bi da počne kroz desetak dana pa bi tako samo oni učenici koji su zaraženi trebalo da su u izolaciju. Škole sada treba opremiti testovima, a u Hrvatskoj je u izolaciji trenutno oko 30.000 učenika. U potpunoj onlajn nastavi je 255 osnovnih i srednjih škola, najviše u Osječko-baranjskoj županiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu