Razgovarali zvaničnici EU, NATO, SAD i OEBS-a

Visoki zvaničnici EU, NATO, SAD i OEBS razgovarali su sinoć telefonom o sve napetijoj situaciji između Ukrajine i Rusije.

Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Razgovarali su šef diplomatije EU Žozep Borelj, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau koji predsedava OEBS-om.

"Razgovaralo se o respoređivanju ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom, kao i tekućim bilateralnim i medjunarodnim diplomatskim naporima u vezi sa pokušajima Moskve da se redefinišu bezbednosni aranžmani u Evropi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašva da je ponovo potvrđena potreba da se održe osnovni principi "postojeće arhitekture evropske bezbednosti u okvirima OEBS", prenosi Tass.

Dodaje se da su telefonski razgovori održani nakon konsultacija sa svim partnerima i uoči naredne runde pregovora između SAD i Rusije.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je u više prilika ponovio da su optužbe da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu "prazne i neosnovane", podseća Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu