Lajčak u februaru u Beogradu, tema pregovori Beograda i Prištine i izbori

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak početkom februara trebalo bi da poseti Beograd, potvrđeno je iz diplomatskih izvora u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ VALDRIN XHEMAJ
EPA/EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Pročitajte još:

Marko Đurić razgovarao sa Eskobarom; Značajna diskusija FOTO

Dačić: Odložen dolazak predsednika Dume u Srbiju

U diplomatskim izvorima navode i da je organizacija nove runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu razlog posete Miroslava Lajčka koji bi prvo trebalo da razgovara sa zvaničnicima privremenih kosovskih institucija, a zatim da dođe u Beograd na razgovore sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

U Briselu zvanično navode da je rano sada najavljivati posetu, ali kažu da su EU posrednici u svakodnevnim kontaktima kako sa Beogradom i Prištinom, tako i sa SAD i drugim partnerima koji podržavaju nastavak dijaloga o normalizaciju odnosa dve strane.

"Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera, odnosno predsednika", izjavio je za Tanjug portparol EU Peter Stano.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je ideja EU posrednika da se o organizaciji glasanja Srba na KiM razgovara i po mogućstvu dogovori pre izbora predviđenih za početak aprila, i da bi upravo to bila tema na kojoj bi Lajčak mogao da insistira tokom predstojeće posete Prištini i Beogradu.

Poslednji pokušaj EU da organizuje sastanak lidera obe strane u Briselu propao je krajem pošle godine kada je u Briselu zaključeno da ”ne postoji preduslov” za novu rundu razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu