Pada Vlada u Podgorici? "Imamo većinu"

Podgorica -- Šef poslaničkog kluba opozicionog DPS Danijel Živković izjavio je danas da inicijativa za smenu crnogorske vlade ima potrebnu većinu u parlamentu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Milo Đukanović se vraća? Obratio se javno

"Preko dve trećine vladajuće većine je kazalo da ova vlada nema podršku. DPS je ozbiljan subjekt i nemojte da sumnjate da će, kad se uhvatimo određenog posla, on biti uspešan. Tvrdim da će inicijativa za smenu vlade imati potrebnu većinu", kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković na pres-konferenciji te partije povodom 12 meseci rada vlade.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je juče da je inicijativa za izglasavanje nepoverenja vladi politički marketing za lokalne izbore u Podgorici, a sve tri stranke vladajuće koalicije saopštile su da neće podržati taj predlog opozicije.

Živković smatra da je aktuelna vlada "potrošila vreme građana i da je pogubno delovala na državu".

"Ova vlada je kroz svoje ponašanje, ponašanje njenog premijera i ministara zaustavila proces EU integracija. Danas u zgradi vlade sedi profesor mašinskog fakulteta bez legitimiteta i fiktivni ministri", kazao je Živković.

Istakao je da su loši rezultati najbolje vidljivi u bezbednosnom sektoru.

"Nažalost, taj sektor ne može da garantuje mir i stabilnost građanima", rekao je on.

Sve tri članice koalicije vladajuće većine najavile su da neće podržati inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Prvo je to saopštio Demokratski front (DF), koji je najžešći kritičar vlade premijera Krivokapića, ali je naveo da neće da ruši vladu sa DPS-om. I Demokrate Alekse Bečića su najavile da neće glasati za inicijativu.

Poslanik vladajućih Demokrata, druge po veličini vladajuće partije, Vladimir Martinović kazao je da će, ukoliko neko od poslanika parlamentarne većine podrži inicijativu opozicije za izglasavanje nepoverenja vladi, "to značiti da je uzeo novac".

I Građanski pokret URA Dritana Abazovića je saopštio da u ovom trenutku nema razloga da glasa za nepoverenje vladi.

"Do sada smo vrlo jasno saopštavali što bi za nas bili razlozi da to učinimo – kada bi vlada donela odluke suprotne nacionalnim interesima i evropskom putu Crne Gore", navodi se u saopštenju.

U opozicionom predlogu koji je 29. novembra dostavljen parlamentu poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), albanskih stranaka, bošnjačke i dve socijaldemokratske partije, navode da je Crna Gora pod rukovodstvom aktuelne vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja.

Prema Ustavu, Skupština većinom glasova svih poslanika odlučuje o poverenju vladi.

To znači da je za izglasavanje nepoverenja vladi neophodan glas 41 poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu