Kartum: Suzavcem na demonstrante, policija zaposela centar grada

Sudanske snage bezbednosti upotrebile su danas suzavac protiv više desetina hiljada demonstranata okupljenih u centru Kartuma.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ STR
EPA/EFE/ STR

Pročitajte još:

Sudan: Snage bezbednosti suzavcem na demonstrante

Sudan: Razdor u UN i deblokada aerodroma

Demonstranti su se okupili kako bi se suprotstavili vojnim vlastima koje su prošlog meseca izvršile vojni puč i preuzele upravljanje državom.

Odbori narodnog otpora kartumskih stambenih kvartova sazvali su proteste uprkos prošlonedeljnom sporazumu o oslobađanju i vraćanju na dužnost civilnog premijera Abdala Hamdoka i većine uticajnih političara, prenosi Rojters.

Preuzimanjem vlasti 25. oktobra okončano je partnerstvo sa civilnim političkim strukturama koje su rukovodile Sudanom posle svrgavanja predsednika Omara al-Bašira, 2019. godine, autokrate i optuženog ratnog zločinca.

Dok su mostovi koji spajaju Kartum sa susednim gradovima ostali otvoreni, teško naoružane policijske snage zaposele su centar glavnog grada gde su se demonstranti okupljali pre marša na predsedničku palatu.

Policija je ispalila suzavac i počela da goni demonstrante koji su bili okupljeni na oko kilometar od predsedničke palate uzvikujući Vojnici, vratite se u kasarnu.

Protesti su održani i u drugim sudanskim gradovima između ostalih i u Port Sudanu, Kasalu, Njalu i Atbaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu