Vujovićeva: "Građani zaslužuju tačne podatke o kvalitetu vazduha"

Beograd -- Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je da se, prilikom informisanja javnosti o kvalitetu vazduha, koriste zvanični podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

"Građani Srbije zaslužuju da imaju tačne i pouzdane informacije o kvalitetu vazduha koji udišu. Apelujem na sve da se prilikom informisanja šire javnosti rukovode zvaničnim podacima, a ne podacima sa nepouzdanih sajtova za koje nije utvrđeno na osnovu kojih kriterijuma objavljuju podatke", ističe se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarka Vujović je istakla da sve češće čujemo kako je Beograd najzagađeniji grad na svetu, o čemu pojedini mediji u Srbiji izveštavaju preuzimajući podatke sa raznih sajtova i aplikacija poput waqi.info, airvisual.com i drugih, koji su neverifikovani i netačni, čime se građani dovode u zabludu.

Ona je kao primer navela prikaz podataka objavljenih na sajtu www.waqi.info koji je prema ažuriranim podacima u 11 časova pokazao da je PM2.5 na lokaciji Beograd - Stari grad iznosio 61 mikrogram po kubnom metru, dok su u isto vreme zvanični i verifikovani podaci na sajtu www.amskv.sepa.gov.rs pokazali koncentraciju PM2.5 na istoj lokaciji od 16,9 mikrograma po kubnom metru.

Vujovićeva je istakla da podaci koje prikazuje sajt www.waqi.info nisu tačni i da njihov izvor nije Agencija za zaštitu životne sredine, kako navode.

"Agencija za zaštitu životne sredine meri kvalitet vazduha u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i koristi međunarodno priznate metode i standarde, zbog čega su ti podaci jedino relevantni", poručila je Vujovićeva.

Ona je ukazala da i sam sajt www.waqi.info navodi da svi podaci koje prikazuje nisu validni u momentu objavljivanja i da mogu biti izmenjeni zbog kvaliteta podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu