Kovid propusnice od 18h? Genov za B92.net: Situacija će biti katastrofalna, dolazi do velikog zatvaranja

Sutra u 15 sati u Palati Srbije biće održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a uoči sednice, glavna tema je koje će se mere naći na stolu.

Izvor: B92, Sofija Joksimović
Podeli
EPA-EFE/ TSIKAS
EPA-EFE/ TSIKAS

Jedno je sigurno, jedna od glavnih tema biće pojava novog soja koronavirusa, ali u medijima se pojavila informacija da će se razgovarati i o kovid propusnicama, koje bi od sutra mogle da važe od 18 sati.

To bi, prema navodima, bilo kompromisno rešenje, s obzirom na to da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da one traju 24 sata.

Obaveznost kovid propusnica uvela bi se i u teretanama, bioskopima, frizerskim salonima.

"Situacija je katastrofalna"

"Načuo sam da će kovid propusnice važiti od 18 časova. Ako se to desi, situacija će biti katastrofalna, najviše zbog radne snage. Mi nećemo moći da obezbedimo radnu snagu koja će da radi do 18 časova. Mislim na one radnike koji su vakcinisani. Skoro je neizvodljivo da tako funkcionišemo", rekao je za B92.net direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES Georgi Genov.

Na pitanje koji je njihov sledeći korak ako dođe do odluke da kovid propusnice važe od 18 časova, Genov je kazao da će sigurno doći do masovnog zatvaranja restorana.

"Sigurno će doći do zatvaranja. Nije da restorani neće da rade, već jednostavno ne može da se obavlja proces rada. Mi se zalažemo za visoke kazne onih koji krše pravila, a ne da se kažnjavaju ugostiteljski objekti. Nije mi jasno zašto građani koji ulaze u restorane plaćaju kazne 5.000 dinara, a kovid redar 30.000. Ugostiteljski radnici nisu policajci", kazao je Genov za B92.net.

Dodaje da su ugostitelji u lošoj situaciji, jer oni moraju da izbacuju goste.

"Stvarno je dosta komplikovana situacija, ovo do 20 časova smo uspevali, ali smo jedva premostili sa radnom snagom posle 20 časova", navodi.

Kaže da je najveći deo ugostiteljskih objekata zatvoren posle 20 časova i da će, ukoliko se uvede nova mera, doći sigurno do skraćivanja radnog vremena.

"Nemamo radnih kadrova, veliki broj ugostitelja je jednostavno promenio svoju delatnost ili je čak otišao iz države, jednostavno, oni su nestali iz ugostiteljske industrije."

Ilustracija: Depositphotos, dutourdumonde
Ilustracija: Depositphotos, dutourdumonde

Ipak ništa od kovid propusnica od 18 časova?

Prema pisanju medija, iako se pojedini članovi zalažu za kovid propusnice od 18 časova, ovo sutra neće biti tema na kojoj će se insistirati, s obzirom na to da se porast brojeva novozaraženih smiruje.

Na sednici će biti govora o kontroli putnika koji dolaze iz zemalja koje su zbog omikron soja postale rizične, a o čemu smo juče pisali.

Takođe, trebalo bi da se donese i konačna odluka o raspustu, da li će početi 20. decembra, odnosno 10 dana ranije, ili će deca ići u školu kako je i predviđeno kalendarom zaključno sa 31. decembrom.

Podsetimo, kada su uvedene krajem oktobra, kovid propusnice su u ugostiteljskim objektima bile najpre obavezne od 22 sata, da bi od početka novembra one bile obavezne od 20 časova, a da li će od sutra kovid propusnice važiti od 18 časova, ostaje da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu